EU – den ohållbara superintendenten

Då var dags igen. Migrationsfrågor är viktiga för många som har upplevt sig besvikna på politiker som bryr sig mer invandrare än svenskar.

Det låtet ju helt fantastiskt om man tänker efter. Att Sverige är så bra att en invandrare får det mycket, mycket bättre än våra egna som är sämst lottade i samhället.

Det är ju en sanning med modifikation. Faktum är att det kostar mer för samhället med merkostnader att ha dem hemma när de har jobbat stenhårt i sitt land.

Sedan har de som bott här fått mycket, mycket mer. Bara att de vill ha lite mer till.

Nu ville en syrian få mig tro att Bashar El-Assad är en god person. Han har träffat honom två gånger och han har inget emot kristna personer. Snarare är han mycket positiv till dem, vilket blev anledning till att dåvarande president Barack Obama blev anklagad av presidentkandidaten Donald Trump för att ha skapar ISIS.

Obama ville också peta Assad.

Den omättligt populära presidenten har varit som en slags familjeförsörjare för sina anhängare. Snarare var det radikalisering och islamisering som tog fart under demonstrationer under demokratiska segel, som senare byttes till piratflaggor som kom bli hans största prövning.

Det var när president El-Assad begav sig till Ryssland som ordningen blev återställd. Här blev det en strid mellan underrättelseverksamheter mellan väst och öst som slutade med att Ryssland blev landet som gav tillbaka kontrollen medan Nato tittade på och som vi får avgöra nu på söndag vilket ansvar svenska politiker kunde tagit för att inte framstå som förlorare.

Tänk så fel det blev med Obama så här i efterhand. Om Bush orsakade ett krig så blev Obama den som blir ihågkommen för de demokratiska svaga krafterna i Mellanöstern som blev kidnappade av moderata muslimska och radikala islamistiska krafter.

Libyenkrisen blev heller inget bra. Idag är Libyen ett laglöst land som försörjer sig på att vara ett transitland för att ta sig till EU.

Det låga intresset för händelseutvecklingen har knappast heller varit bra. Underlåtenheten på universiteten att analysera de kulturella strukturer som dominerar i de länder som de 800 000 nyanlända som kommit från 2012 visar nu vara fel. Särskilt när förståelse är en bristvara. Kvar återstår bara gissningar.

Socialdemokraterna vill ha ett gemensamt asylsystem i EU där alla medlemsländerna följer regler. Att det ska finnas lagliga sätt att ta sig till EU, men att medlemsländerna ska ha rätt till gränskontroll och att förflytta flyktingar från Sverige till andra EU-länder med minst lika goda möjligheter att axla ett ansvar.

Vad vilka Sverigedemokraterna då? Ja, de vill att transitländerna ska ha avtal med EU och att de centralerna ska fungera som förorter till EU.

Det skulle vara ganska mycket vatten över huvudet med en transitcentral i Libyen. Det enda landet som fungerat som transitcentral är Turkiet och det stärkte Erdogans makt att peta alla hans rivaler under sina fötter.

Sverigedemokraterna vill alltså att EU ska förhandla med legaterna i Libyen vilket erbjuder en annan slags kontroll där EU blir en superintendent som de i sin tur vill motverka.