Strejk för klimatet

Klimatfrågan hägrar. EU-valet har passerat och lär bli analytiskt underlag för valet 2022. Ibland finns det ett förakt för nationella frågor på lokal nivå. Det är oftast inte en konflikt utan flera brytpunkter där ett ämne går in i ett annat.

Att klimatfrågan passar i ett större nationellt sammanhang och i EU har blivit mer medvetet. Även Arktiska rådet som Nordiska rådet är mer öppna forum att diskutera övergripande ämnen.

Även om klimatfrågan är viktig så finns här även en aspekt för de nya svenskar som kommer som också behöver vara en del av samtalsklimatet. Lika mycket som de som nyss flyttat hit från andra länder behöver vara en bidragande orsak. Annars är det lätt hänt att de förknippas med ett nytt problem.

Fast klimatfrågan berör egentligen de som har flygandet som sport. Som gillar byta land och bo några år här och där – för att dra nytta av kulturella fördelar.

Det hänger också på den globala ekonomin. Alltså, varor som köps och säljs mellan Kina, Ryssland, Europa och USA. Så här har företagen en uppgift: Plast nu blivit de vanligaste emballaget, transporter.

Med tanke på att så mycket läggs på individen är det smått otroligt. Det är lättare att tro att tillsammans klarar vi klimatmålet än några få individer eller en särskild grupp insatta.

Nu har socialdemokraterna genom tiderna tagit på sig de mest omöjliga frågorna.

Att städare har blivit ett klimatspecialiserat yrke, eller de som plockar skräp och fimpar på gården sköts numera på rutin. Att det finns så mycket skräp i naturen gör ont. Här har dykare på Youtube visat hur en soptipp breder ut sig.

Omvänt. Vad händer om ingen bryr sig? Ja, då lever vi på en soptipp. Är det dit klimatförnekarna vill gå?

Kanske de ska lyssna till barnen. Det är ju deras framtid det handlar om. Våra barns framtid:

Eller den mer lite coola manliga förebilden från 1970-1980-1990-talen med grön slips!

Så visst, att en tjej med Aspergers syndrom fångar världselitens uppmärksamhet är smått galet att omfatta. De med Aspergers har generellt svårigheter med abstrakt förståelse och som gammal speciallärare har det varit viktigt att ha ett konkretiserat språk.

Samtidigt: Att försöka omdefiniera begreppet ”hopp” är viktigt. Att våga tro att det finns en mening med att handla klimatsmart utifrån ett gemensamt åtagande tror jag är en bra struktur.

Med tanke på Greta-effekten så borde det finnas nya sätt att fånga uppmärksamheten.

Visst, på Youtube finns klimatförnekarna också. På något sätt har de en roll. De tvingar argumentationen att bli vassare och bättre. Fast de ska naturligtvis inte bestämma.