En monoton vers behöver en stark refräng

Det var orden som fångade den här dagen. Senaste tiden har det upplösta bandet från Eskilstuna fått en särskild plats i mitt liv. Lite speciellt är det också att Nyköping också blir fint representerat i Stadsmissionen i Eskilstuna.

Den vanliga sinnebilden av politik är att det handlar om konflikter. Vad händer om politik handlar om saker istället som leder till ökat samförstånd. Om trygghet och tydlighet?

Sverige är inte direkt bortskämt med samförstånd. Visst, det var bra att vi tog emot 600,000 flyktingar på några år, men vad hände med tanken om vår kultur och vår stolthet?

Lite stolligt är stolthet, men det finns också en sund sådan att värna. Att göra något otroligt bra och lyckas, det är också något att vara stolt över. Som idag när ungdomar tar studenten.

Att Nyköping har lyckats handlar inte bara om polisen och deras insatser, utan också om föräldrar som tar barnuppfostran på allvar. Sedan tar de med sig bästa av sina erfarenheter in i yrkeslivet där barnet sätts i fokus.

De frisinnade blev vilsna när folkpartiet blev liberaler. De frisinnade som trodde på friheten trots sin kristna, judiska och senare muslimska övertygelse.

Moderaterna försökte. Projektet ”öppna era hjärtan” blev istället att moderaterna backat mer än någonsin och kristdemokraterna som backar upp sverigedemokraterna som vågar tro på värdekonservatism.

Egentligen ett ord som aldrig fått fäste i Sverige.

Kent sjunger vidare i Egoist: ”Vårt motto var länge ”ta ingen skit”. Men du kom på ett bättre:”Var lite, lite snälläre än du måste vara nu”.”

Snällismen är knappast kännetecknet för Sveriges riksdag. Misstänksamheten om vem eller vad som plockar hem politiska poänger har vuxit sig starkare och starkare. Både över rim och reson.

Det är inte svårt att se liberalernas kräftgång under Jan Björklunds ledning. Mer leftish vore bättre, utan att lägga mig för mycket.

För socialdemokraterna är det upp till bevis som gäller. Risken är annars att vi blir kidnappade av diffusa missnöjesröster som måste samla sig för att försöka fortsätta där socialdemokraterna saknade handlingskraft.

Utvisningen av imamerna som sprider propaganda handlar om uppgifter från säkerhetspolisen. Migrationsdomstolen har bestämt: ”Kasta ut dem från Sverige. De har förverkat sin rätt att vara här.”

Så här har Sverige tröttnat på att ta emot skit. Så visst är vissa domar viktigare än andra. De signalerar för omgivningen liknande.

Vad händer om inte rättsväsendet fungerar? Ja, det blir kaos och så har vi förbrytare som går på våra gator med blod på händerna.

Ungefär som vi är totalt blinda. Fast det var ju tänkt att det skulle fungera som en renommé i ett kalifat där muslimska värden var företrädande.

Fast socialdemokraterna har både kristna, muslimer och ateister. Det viktigaste är solidariteten och det går att vaska fram guld även ur de mest mörkaste gruvorna. Det var någon som sa att de läst 1 och 2 Moseboken och det var det värsta de läst på länge.

I min ungdom kämpade jag genom många bibeltexter. I Gamla Testamentet framstod Gud med både kort tålamod och blixthumör om något gick fel. Ungefär som en dator som får felkod och kraschar.