Nätmobbningens guldålder är nu

Mobbningens guldålder är nu, heter tredje avsnittet i Musse Hasselvall. Här tänkte jag gå igenom något ovanligt i ord men så ack så vanligt i verkligheten.

Det ingår även i mina personliga förberedelser att få en fördjupad kunskap som jag delar med mig. En del människor lär sig också mer genom att läsa och en del mer genom att titta. Risken med att titta är att hjärnan lättare kopplar av och klassificerar det som underhållning medan orden fastnar i medvetandet.

Mycket av mobbningen handlar om den som sticker ut och sedan finns det människor som har som en uppgift att hata allt. ”De har tagit på sig det tunga oket”, säger Musse.

På nätet är personangrepp vanliga. Samtidigt är mobbning ett beteende som uttrycker aggression med ord eller handlingar eller fryser ut en person systematiskt eller sprider elaka rykten.

Idag har 8 procent av tjejer och 4 procent av killar blivit nätmobbade vilket motsvarar 1-2 personer i varje klass.

När tjejer i skolåldern lägger upp bilder på nätet kan de få blandade kommentarer. ”Fin bild” och ”du borde ta livet av dig”. Eller, nej, jag skriver inte utan lägger in en bild, så slipper vi gå upp i atomer. ”Fan”, sa Musse när han såg det här:

Så Twitter har blivit ett landskap för grova personliga påhopp är inget nytt. Hat har blivit ett sätt att kommunicera där syftet främst är att få så mycket uppmärksamhet själv. Eller de anonyma kommentarerna där en del projicerar hat mot andra.

Just att personen som är utsatt för mobbning inte får vila utan plågoandarna följer med hem gör att den inre tryggheten krymper. Självkänslan riskerar bli rubbad. Självbilden likaså.

Sedan beror det på om personen tar åt sig av de grova och hårda orden. På frågan om vem som blir mobbare handlar om gränser menar:

Ytterligare menar professorn i psykologi att man inte ser den andras reaktioner och man får ingen direkt feedback och menar att de flesta av oss justerar när man ser att någon blir ledsen.


Är det inte samma sak med president Donald Trumps tal? Han börjar helt enkelt med att mobbas. Här finns ”name calling” och av att utläsa vid en tråd på Twitter så hänvisade de hans uttalanden att köpa Danmark till hans pappa som var senil.


Så blev även mobbningsbeteendet en norm att sprida det mellan varandra för att undvika att bli ett offer. En del mobbare gör det för att själva slippa bli mobbade. Det menar beteendevetaren Olle Cox.

Så diskuteras hur mobbningen upphör naturligt. Då genom att mobbaren ber offret om ursäkt och håller strikt fokus på sina egna brister vilket sker när någon försöker gottgöra.

Nu till politiska motståndarlägret:

Så har vi moderaternas Hanif Bali (M) som på Twitter (SvD) sågar Carl Bildt för att ”inte lyckas ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”. Han ber senare om ursäkt på Facebook för att sakna ”fingertoppskänsla” och hänvisar pressen från hotbilden över sitt liv.

På Twitter har Hanif Bali 120 000 följare och han vet hur han kan få dem att reagera. Enligt Dagens Opinion hade han 42 142 interaktioner. De jämför honom med Greta Thunberg som har 803 351. Bara det borde säga något.

Greta Thunberg känns äkta och representerar vårt och världens behov av barn som förklarar att kejsaren är naken, det vill säga ser att världen står inför ett gigantisk klimatkatastrof.

När barn är utsatta för vuxenvärldens projektioner, som Expressens Anna Björkman skriver i DN, blir de stjärnor. Särskilt när de är befriade från synder och pinsamma drifter. Björkman försöker förklara varför Greta är populär, vilket är svårt eftersom Asperger Syndrom oftast beskrivs i negativa termer av svartsynen som är vår nordiska kulturarv. Möjligtvis Norge då, men de har ju den avgrundsdjupa misstänksamheten.

Redan Olof Palme kunde på 1970-talet diskutera klimatet och lägga i flera växlar utifrån ett konsekvent tänkande om vårdslös hantering av naturresurser. Så det är knappast något nytt med diskussioner om naturen.

Det handlar om vem som gör det: ett barn. I vår tid. Mitt bland alla uppfostrare och skyddslingar finns en tonårsflicka ensam – som inte är rädd – utan vill rädda klimatet! Det är ju hur hjärtskärande som helst. Hon zoomar in iris i ögat ungefär som i filmer – och så anar vi sanningen bakom knuten.

Via Instagram

Så nu när vi idag ser facit över naturen så vet vi att naturen överlever trots allt. Fast det tar några hundra år att återhämta sig. Se bara området kring Tjernobyl som fångades av nyfikna besökare och drones. En levande apokalyps utan människor.

Som sagt, den här posten är så vidrig, men jag publicerar den ändå.