Små insatser till barnen är minst lika viktiga

Det är svårt att låta bli att kommentera Uppdrag Granskning från värmländska Filipstad. Några mil söder om i Kristinehamn höll statsminister Stefan Löfven sitt sommartal.

Budskapet var att Värmland skulle få 250 miljoner genom det så kallade kommunala utjämningssystemet. För Nyköpings del blir det -11 miljoner kronor.

Nu var den 57 minuter långa reportaget tämligen smärtsamt. I segregationens spår så är arbetslösheten på ca 4 procent bland infödda och 40 procent hos utlandsfödda. Vem anställer de utrikesfödda analfabeterna?

Verksamhetsutvecklare Jim Frölander menar att det endast är staten som kan ge de utlandsfödda jobb, och kommunen kan göra dem till goda medborgare med oavlönade förtroendeuppdrag.

Det är business as usual i kommuner som är större för då går det isolera problemet till en förort.

Statsminister Stefan Löfven sa 2015 att alla kommuner skulle ta sitt ansvar för flyktingkrisen.

Att vissa flyttar ut är inget nytt. Vellinge i Malmö. Nykvarn utanför Södertälje.

Jaja. Jag ska ge några utmanande förslag.

Själv tycker jag att mer resurser ska komma invandrarna till del. Särskilt barnen ska inte glömmas bort. Kommunerna borde ge de unga grabbar som springer på gatorna möjlighet till hemdatorer för gaming. Det är ju en miljö som många unga grabbar gillar.

Det minskar också risken för cykelstölder och annan meningslös verksamhet. I Stenkulla växer ett ungt gäng som håller ihop. Eftersom jag spelar så delar jag med mig av miljön som väcker starka förhoppningar.

Ofta är deras föräldrar helt utanför den digitala miljön och förstår inte intressets vikt, innebörd och påverkan som motivationsfaktor.

Skälv har jag lovat en dator till en kille från Syrien. Den bygger på en hel del delar som ligger här hemma och skräpar. Dyrt som snus, men det duger mer än väl för att komma upp i en gamingrigg. Problemet är att nu samlades omkring tio barn med samma behov.

Så, i utbyte har jag krävt att han är sköter skolan vilket sker mer än förväntan. Så, här skulle socialdemokraterna kunna göra mer i Nyköping för barnen i Stenkulla.