Hur attackerar Corona lungorna?

Idag dog 731 personer i New York och gör det till den dödligaste dagen då epidemin började, skriver New York Times. Anledningen till att jag skriver är deras beskrivning om varför människor dör i coronaviruset.

Det är den absolut bästa beskrivningen hitintills som jag sett. Det finns en del tappra försök.

SVT har också försökt förklarar hur coronaviruset attackerar kroppen.

Det är i huvudsak blodet som inte får tillräckligt med syre. De som dör är de vars kapillärer stoppas att förmedla syre till blodet. Därför får människor som insjuknar mer syre för att de fungerande kapillärerna ska förmedla syre till blodet. Corona är alltså först och främst en lungsjukdom som slår ut lungornas funktioner.

Idag kunde också Kina meddela att de har haft sin första dag då ingen dött av coronaviruset, skriver New York Times på samma länk där de samlar dagens coronanyheter.

Från Nyköpings lasarett och Eskilstuna sjukhus skickas nu 15 coronasjuka till Karolinska i Huddinge och Södertälje sjukhus, meddelar DN.

Hur länge ska Coronaviruset påverka Sverige. Från region Stocksholm är beräkningarna att ”nå kulmen” i mitten av april, vilket gäller för Stocksholms del.

Från regeringens sida är vi osäkra så länge det inte finns ett vaccin. Fram till dess är globalismen som vi lärt känna den med öppna gränser, billigt flyg och nyfiket urforskande av andra kulturer en svunnen tid.