Om Kina inte hjälpt Sverige skulle vi stå tomhänta

Donald Trump har jämfört USA med Sveriges beredskap med coronaviruset, skriver Aftonbladet. Han fick frågan om varför USA inte kunde ha mildare restriktioner.

– Flocken, de kallar det flocken. Sverige lider stort. Det är ett sätt att göra det, men alla har iakttagit varandra och så här långt har nästan alla länder gjort som vi. Om vi inte hade gjort på det här sättet skulle vi ha förlorat hundratusentals fler människor, sade president Trump.

Han jämförde det också med Storbritannien som först hade mildare restriktioner för att sedan förorda utegångsförbud.

Bakgrunden är det höga dödstalen igår i New York. Då dog 731 personer. Sedan coronakrisen började har det dött 12 910 personer i USA, enligt John Hopkins statistik.

Statsepidemiologen Anders Tegnell svarade i SVT:s morgonsändning:

– Jag vet inte vad han menar med det men vi som jobbar med infektionssjukdomar vet ju att den här typen av sjukdom fortsätter att spridas tills vi uppnått en immunitet i befolkningen. Någon annat sätt att få stopp på den finns inte, sade Anders Tegnell.

Sveriges Radio kunde även meddela att när personalen på operationsavdelningen Thorax visade det sig av 50 personer var hälften smittade. De som var symptomfria men smittade skickades hem av Britt Åkerlind som är smittskyddsläkare i Östergötland.

Vi vet att sjukdomen har flera ansikten och en del får nästan inga symtom utan kanske bara lite huvudvärk eller nästäppa, sade Britt Åkerlind.

Det centrala här är testningar. För när vi vet vilka som är smittade så kan vi också kontrollera resultatet bättre. Utan att veta vilka som är smittade kan de som arbetar smitta sina anhöriga och så är viruset snart hos de äldre och de med bakomliggande sjukdomsbild.

Sverige har också fått utrustning från Kina:

Det var efter att regeringen släppte på CE-märkningen igår som leveransen blev ett faktum. Nu kan Arbetsmiljöverket gå igenom materialet och godkänna det.

Nu får Kina inget tack för hjälpen i det annars politiskt korrekta Sverige. Jämfört med USA får Kina skäll av Trump, så vi är i alla fall inte öppet dumma.

– Det gäller att arbeta tillsammans med detta, inte minst på internationell nivå, säger Anders Tegnell om WHO som Trump angrep.

Hjälpen har inget nationellt stigma. Kina är ungefär som den barmhärtige samariten. Vanligtvis brukar USA ha den rollen. Fast nu skyller Trump ansvaret på WHO som inte alarmerade om faran och i samband med detta hotade han tomt att skära ner anslaget.

Idag biter Sverige i det sura äpplet då det inte finns något centralt beredskapslager. Om Kina inte hade skickat sitt hade vi stått tomhänta. Så illa är det.