Viruset finns i detaljerna

The Lancet beskriver att coronaviruset sprider sig via utsidan av munskydd upp till sju dagar, vilket betyder att munskydd som används i vården måste kasseras.

”Strikingly, a detectable level of infectious virus could still be present on the outer layer of a surgical mask on day 7.”

Coronaviruset har en stark överlevnad på släta ytor, vilket är ovanligt för virus i allmänhet där smittsamheten inte är stor.

Det gäller även på tyg och kläderna där viruset överlever både -5 och +60 grader. Det betyder att när det går att koka ett ägg på asfalten som viruset dör.

Att viruset kommit till Sverige via våra flygplatser från internationella mötesplatser i Italiens mest drabbade område är nog bevisat i dödstal.

Framför allt gäller det flygplatsområden som Arlanda och Skavsta som leder dödstalen.

Det var fram tills Folkhälsomyndigheten började varna som lågprisbolaget Ryanair slutade med sina flyg till Italien. Fram till dess hade viruset fri passage via taxichaufförer och busschaufförer. Där har vi troligtvis smittkällan till somaliska grupper som lever i det omtalade parallella samhället.

Viruset finns i detaljerna.

Om en smittad har glömt att snyta sig och hostar i händerna, tar sitt kreditkort och betalar i automaten, så blir ju automaten ”oren.” Eftersom viruset överlever minst 7 dagar på metall och plast så finns risken att kreditkorten blir smittade.

Faktum är att personalen på Karolinska kallar särskilda avdelningar för ”orena”. Rehabiliteringsavdelningar har efter coronaviruset blivit upptäckt gjorts om till intensivvårdsavdelning.

Bristen på reagens börjar bli tydlig. Alltså metoden för att testa positivt eller negativt för covid-19, graviditet eller alkohol.

Tills vi får ett snabbt sätt att checka covid-19-orena platser vet vi ingenting. Där är vi fortfarande inte i samhällsprocessen.

Det börjar bli alltmer tydligt att coronaviruset är dödsstöten för globaliseringen av människor men också vissa företag och tjänster.

Frågan är också när svenskarna kommer börja använda munskydd. Inom äldrevården är det stor uppgivenhet hos personalen som arbetar oskyddat.

Fortfarande väntar vi på antalet smittade och döda. Enligt c19.se har vi kl.10:30 (-2 CET) 9 250 fall, 464 på IVA och 812 döda. Fortfarande är siffrorna inte uppdaterade för idag.

Av de på IVA kommer uppskattningsvis 1/4 att omkomma av följdsjukdomar, vilket är första studien som gjordes i Wuhan, enligt New York Times.

För de som får respiratorhjälp har alltså 75 procents chans att överleva. Det är när respiratorn inte har någon effekt som patienten avlider.

Den döda kroppen är smittbar 7 dagar efteråt. Eller hur länge som helst eftersom ingen vet hur länge viruset klarar sig i en död kropp.

Coronaviruset tillhör riskklassen 3 av 4. Ebola tillhör riskklass 4. Med tanke på att coronapatienter nu ska få ebolamedicin för att lindra virusets framfart så beskriver det här hur nära covid-19 ligger riskklass 4.

Att göra prognoser om lättnader är svårt. Nu har regeringen möjlighet att straffa olydnaden av rekommendationer, vilket kommer minska spridningen, men också slå sönder ekonomier.

Att Sverige är friare har ett stort pris. Omkring 1 miljon är äldre och är hälften smittade och de med olika organ som är nedsatta har alltså 75 procents chans till överlevnad.

Ja, det är inte svårt att förstå varifrån statsminister Stefan Löfven fick sitt stöd för sitt resonemang i DN (2020-04-03) om ”Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det.”