Krispolitik ger möjlighet till svängdörrar

Kriser är onekligen intressanta för att förstå politiska processer. Vi har Tsunamikatastrofen som var en jordbävning på 30 000 km djup i Indiska Oceanen som julen 2004 (26/12) satte igång en våg som fullkomligt spolade människor till döds.

Det blev krishanteringsfrågan som ytterst kom att fälla regeringen Persson och bana väg för regeringen Reinfeldt. Det blev helt enkelt för många frågetecken kring ansvarsfrågan som sköttes illa av Göran Persson som fick väljarna att söka sig till andra partier.

Nästa katastrof kom i form av en finanskris som kulminerade i att investeringsbanken Lehman Brothers gick i konkurs 15 september 2008. Här jobbade regeringen dag och natt för att rädda svenska bostadsmarknaden från liknande skuldfälla där banker gett för stora lån.

På sätt och vis blev finanskrisen regeringen Reinfeldts sätt att driva på arbetslinjen med högre löner genom lägre skatter. Genom att människor fick mer pengar att handla för blev det också mer marknadsekonomi i Sverige.

Det höll i sig till 2014. Fram till ”öppna era hjärtan” som blev startskottet för sverigedemokraternas påverkan i svensk politik. Socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet stängde helt sonika Sveriges gränser för flyktingströmmen från Syrien, Afghanistan och Afrikas horn.

Flyktingkrisen har satt frågetecken till det galna kvartseklet av mångkultur i Sverige. Här blev det kommunernas egna budgetar som satte gränserna, vilket främst innebär en begränsad välfärd för oss svenskar. Då främst i besparingar inom LSS, skolan och kulturen.

Det kan inte tyckas vara nog med kriser på 2010-talet. Kort efter flyktingkrisen 2015 kom den heta sommaren 2018 då solen gassade på utan de gråa moln och nordanvind som kyler ner de norra breddgraderna.

Skogen var torr som fnöske och det kändes som marken var helt uttorkad. Mitt i hettan kom skogsbränderna och på Karolinska installerades det airconditions i varje rum. Många som arbetade i kontor fick värmeslag och såg ut som röda kräftor i ansiktet.

Då lunkade politiken på i vanlig fart. Miljöpartiet som var på väg att åka ur riksdagen fick hjälp av högre makter. Meteorologerna blev andliga vägvisare som talade om moder jord. Mitt i distressen dyker ”Skolstrejk för klimatet” upp utanför riksdagen i slutet av augusti 2018.

Två år senare är vi i en djup coronakris. Som gammal stockholmare känner jag flera som drabbats. Det gör ont att se vanligtvis starka och framstående personer sjunka ihop till oigenkännligt tillstånd.

När lungorna tar styrk är smärtan närvarande hela tiden vid minsta ansträngning. Även om inte alla som drabbas åker in på intensiven är lidandet enormt.

Här tänker jag på bostadsminister Per Bolunds (MP) skräckfyllda ögon när han i Aktuellt talade om viruset. Kort därefter gick statsminister Stefan Löfven (S) ut och sa att viruset var samhällsfarligt. Det tystade ner kritikerna.

Det blev startskottet.

Med tanke på att arbetslösheten ökar tycker jag att taket höjs permanent till 25 025kr för alla arbetslösa istället för den tidsfrist som nu lagts till 3 januari 2021. Inte bara de som blir påverkade av coronakrisen.

A-kassan har legat i bottengänget i EU byggt på föreställningen att en hög a-kassa leder automatiskt till att viljan att söka jobb minskar.

Nyare forskning från OECD menar att en relativt hög a-kassa håller konsumtionen på högre nivåer och ger arbetslösa större möjlighet att söka jobb. Läs gärna arbetet.se där TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom påstår detta.

Klassisk socialdemokratisk politik är också att de som inte äger något blir en del av dem i samhället.

Idag finns inget slutdatum för coronakrisen. Att använda krisen för att rättfärdiga vänsterpolitik som oftast har med sig hopp, tro och vänskap är inte helt fel.

Så höj taket från dagens 18 000 till minst 25 000. Vi ligger i botten där ersättningen är 66 procent. Den går att höja 75-80. Även här har arbetet.se en lista på hur mycket andra OECD-länder får.

Använd hellre positiv förstärkning som metod för att motivera människor att vilja delta i arbetslivet. En kris innebär alltid utveckling.