Respiratorer saknas i sjukvården

Det går inte en dag utan särskilda nyheter om hur coronaviruset påverkar enskilda som hela samhället. Regeringen har betonat att särskilda regler kan skärpas om människor inte följer rekommendationerna.

Folkhälsomyndigheten kan besluta att restauranger som bryter mot rekommendationerna stängs. Samtidigt lockar den blå himlen stunder som tar det stora steget mot vuxenlivet.

Mycket av rapporteringen kretsar kring det snabba sjukdomsförloppet där sjukvården anpassar sig till det stora utbrottet av svårt sjuka patienter.

Dödstalet stiger och på pressträffarna kl.14 handlar strategin om att hålla nere kurvan för att sjukvården ska klara hantera den akuta situationen. Igår var det 1 217 som fick intensivvård enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Medianåldern för de som får intensivvård är 58 år. Att äldre inte får vård på grund av de strikta prioriteringarna har blivit en samvetsfråga. Trots att det finns sjukvårdsplatser får äldre inte intensivvård. Vart tog människovärdet vägen?

Att sjukvården inte tar emot svårt sjuka kan ju inte vara normalt. Vad som egentligen hänt är att sjukvården säger stopp. De sätter en gräns för de som är äldre vilket innebär att de lämnas för att dö obarmhärtigt på äldreboenden.

Det här händer alltså i Stockholm där köerna är långa. Vad det betyder i praktiken är att den kurvan som Folkhälsomyndigheten talar om långt ifrån är plan. Snarare kraftigt stigande.

Sedan blir ju covidpatienterna till viss del behandlade i hemmet. De får lugnande mot den påtagliga dödsångesten. Däremot får de ingen respirator eller möjlighet till ett förlängt liv.

Så på sätt och vis har sjukvården kapitulerat inför coronaviruset, vilket betyder att de mött sin överman. Skulle det vara krig är det långt ifrån alla skadade som får vård.

Att omsorgen inte räcker till de äldre är alltså ett dilemma. Ytterst handlar det om brist på respiratorer. Annars skulle de få hjälp om sjukvården kunde göra skillnad.

Så dagens presskonferens kl.14 måste handla om att tillgängliggöra fler respiratorer.