Corona är fiendernas fiende

Statsminister Stefan Löfvens tal (DN) är nog ett av de mer känslosamma jag fått höra på länge. Det är inte sedvanlig socialdemokratisk politik, men det handlar om solidaritet som aldrig går ur tiden. En del tolkar solidaritet i arbetslivet som samarbete som lämnar stuprörsreviren därhän, i nära relationer är solidaritet ett kärleksfullt samvete som sätter den gemensamma välfärden högst för att samhället ska klara sig.

Det var den varma sommaren 2014 som jag lämnade kristdemokraterna för socialdemokraterna. Eftersom jag bloggat om försvarspolitiska motiverade jag lokala ställföreträdare mitt byte med att nuvarande försvarsminister Peter Hultqvist hade övertygat mig mest. Han hade med personalperspektivet, där många hade väldigt låga löner, men de hade heller inte möjlighet att klaga öppet om det då samhället var beroende av dess skydd.

Min förhoppning var att socialdemokraterna skulle ta steget närmare en mer solidarisk hållning. Det har också präglat mina bloggposter som haft ett lågt besöksantal. Det har också varit min plan att skära ner mycket av de höga tonerna för att ge plats för att börja om på nytt. Å andra sidan var kristdemokraterna den mjuka rösten i dåvarande Alliansen och av ekonomer blev jag ofta anklagad för att vara vänster.

När sverigedemokraterna kom lämnade många socialdemokraterna och vänsterpartiet. Det finns dem som tröttnade på den förkrympta solidariteten som förvanskat sig till några få som hade tolkningsföreträde framför andra. De kunde de politiska koder som var viktiga för framgång. De lämnade för att gängkriminaliteten styrde i förorterna och kommunerna blundade hårt, trots att dödsskjutningarna eskalerade. I socialdemokraterna var det många som muttrade i kommunerna, fast de som styrde var de som drev det mångkulturella samhället vidare. Förutom på regeringsnivå, där Stefan Löfven styrt med fast hand.

Själv fick jag förtroendet att granska och upptäckte att de somaliska flickorna var hårt hållna av sina egna bröder och andra. Mammorna var de som höll i hela hushållet medan papporna umgicks med sina vänner och några utövade sin religion intensivt. En viss frihet hade spritt sig till några frisinnade, men de var svårt isolerade från de som drev radikalismen och samhällsbesvikelsen på sitt sätt framåt.

Idag med andra ögon är gängkriminaliteten en bra beskrivning. Fast det hör hemma i slumområden i kenyanska storstäder där det finns somaliska minoriteter.

Nu blev deras äldre de första som fått coronaviruset, vilket saknas i rapporteringarna. Här finns en längtan att hänga ut dem som avvikare, men när det kommer till vår vilja att integrera dem är den rejält på efterkälken. Översättningarna var oprofessionella och det fanns ingen beredskap för att nå dem som var olitterära.

På något sätt visade det här hur lite kommunerna egentligen når de somaliska grupperingarna, men också att de somaliska grupperingarna saknat verktyg att integreras till samhället. Här är en uppskattning från arbetet.se gällande sysselsättning:

Nu sker integrationen i rekordfart.

Fast nu handlar det inte längre om dem och dem, utan om oss. 2,653 avlidna och 21,520 smittade enligt folkhälsomyndigheten. Enligt Svenska Intensivvårdsregistret (SIR) är det 529 som intensivvårdas. I Sörmland är det 29. SIR har även tydlig data om ålder och kön för de som vårdas för coronaviruset. Intressanta länkar för övrigt.

Den protektionistiska politiken för inte bara med sig elände. Helt plötsligt finns det en viss sannolikhet att svenskarna flyttar tillbaka sina företag till Sverige. Om krisen håller i sig i två till tre år och det amerikanska valet går ut på att vara kritiskt emot Kina, därefter EU, så blir den svenska utrikespolitiken viktigare och även företagens visioner.

När det väl gäller visar sig EU mer vara en föråldrad produkt som nu möter tyngre motstånd. Då efter att president Donald Trump utsett EU som slagpåse efter Kina. Det började egentligen med finansieringen av Nato som visade hur oansvariga EU-länderna på sikt är över sitt skydd. Därefter har det fortsatt från ett samhällsområde till ett annat.

Gällande vaccin räknar WHO med att det tar 12-18 månader att få fram ett vaccin. Det finns 8 vaccin som prövas i kliniska studier där några är mer lovande än andra, enligt WHO sammanställning. Det finns också 94 kandidater förbereds för kliniskt utvärdering.

Enligt BBC som hänvisar till ett uttalande från CIA i torsdags att  viruset inte är tillverkat i laboratorium. För att citera CNBC.com som hänvisar till ett uttalande från CIA mer ordagrant:  ”The intelligence community also concurs with the wide scientific consensus that the Covid-19 virus was not man-made or genetically modified”.

Ett uttalande som kan få stor betydelse för många smittade.

Rubrikvalet är i sig passande. Ingen partipolitik nu. Inbördes misstänksamhet eller inbördes beundran har ställts på paus.

 

PS. Nu fungerar https://soilander.blog igen.