Äldreomsorgen var inte förbered på en pandemi

Tonen från fackföreningarna har verkligen höjts i samband med coronaviruset. Förbundsordförande i Vision skriver: ”Äldreomsorgscheferna i Visions enkät vill inget hellre än att förhindra smittspridning och säkra arbetsmiljön men de saknar förutsättningar för detta. Vår enkät visar att bara knappt hälften av cheferna anser att skyddsutrustningen är tillräcklig för att fullt ut förebygga smitta av Covid-19. Närmare fyra av fem chefer känner oro för att personalen ska smittas.”

Det är alltså fackföreningarna som får informationen från cheferna i äldreomsorgen som uttrycker oro. Den 2 december 2019 diskuterade Kommunal (TT) om ämnet ”Alla säger kris – ett samtal om äldreomsorgen” som också finns på Youtube. Med tanke på att äldreomsorgen säger Kommunals ordförande Tobias Baudin i sitt inledningstal att fyrtiotalisterna kommer flytta in äldreomsorgen och att de ställer höga krav. Han nämner också att under förra valrörelsen diskuterades inget om äldreomsorgen. Han tyckte då att politiken behövde investera och prioritera äldreomsorgen plus att lönen var viktig.
”Det är de yrkeskunniga undersköterskorna vi ska satsa på”, betonade han.

Marie Wiberg var med och startade undersköterskeupproret som handlar om arbetsbördan hos en undersköterska. Det handlar om att (16:25 in i Youtube-klippet). Hon säger att det är inte bara som undersköterska man blir anställd som utan som ”bagare, kock, städerska, tvätterska, rörmokare, elektriker, diskare, servitris, kurator och servitör.”

Tonen har har skärpts. I LO:s ordförande Carl-Petter Thordwaldssons förstamajtal (25:25 in i sammandraget) är tonen ovanligt skrikig för att vara i svenska mått mätt. Jämfört med de småmuntra journalisterna på pressträffarna för covid-19 är diskrepansen total.

Sammanfattningsvis råder det alltså två verklighetsuppfattningar under coronakrisen. Den 27 januari 2020 var alltså några veckor innan coronaviruset började ta fart i Sverige och då var rubrikerna på SVT som i bilden.

När covid-patienter från sjukhusen placeras tillsammans med friska blir det en fråga för cheferna inom äldreomsorgen som känner oro för att personalen ska smittas och bära smittan vidare till andra äldre.

I slutändan betyder ju det här att svenska sjukvården inte fungerar. Å andra sidan har vi nog bara sett toppen av ett isberg hur illa förberett Sverige var inför pandemin.

Jämfört med finska vinterkriget då Ryssland anföll saknades det både det ena och det andra. Så här finns också en möjlighet att lära sig ett nytt allvar inför oväntade skeenden i samhället.  Det är vad krisen lär oss, och sådana kunskaper verkar vara rotade på något sätt.

Gör socialdemokraterna rätt under krisen kan nog många finländare som röstat på SD i ren frustration återvända tillbaka. Å andra sidan så borde kunskaperna från de som drabbats ta tillvara. För ingen går fri från coronaviruset. Vid en kraftig exponering av covid-19 dör de flesta.

Kvar framstår ett vaccin, vilket innebär att det kan bli en tidig julklapp för världen som tvingas till digitalisering i förtid. Det är nu vi har nytta av den infrastruktur av fiber som städerna uppbyggda kring.

En reaktion till “Äldreomsorgen var inte förbered på en pandemi

Kommentarsfunktionen är stängd.