Kulturkrockar och skräckexempel i äldreomsorgen

Det har varit röda dagar och på vägen upp från Vetlanda stannade vi på McDonalds utanför Mjölby. Det slog mig att många inte uppvisade social distans till varandra – vilket främst var män från östra Afrika och Mellanöstern.

På något sätt kändes det som att de såg ner på vår svenska rekommendationskultur. För de är uppvuxna med totalitära förbud med extrema påföljder vilket lett till att de uppfattar vår hänsynstagande kultur som något främmande.

Några av de räddaste svenskarna parkerade långt bort. Åt sin hamburgare med pommes på mer än rekommenderad avstånd. Många i likhet med vår familj köpte maten via Drive Through.

Nu finns det närmare jämförelser än de som känns extremt avlägsna. Eftersom jag har har föräldrar från Finland hör det finska kulurarvet till barndomen, vilket jag delar med många andra.

Det finska sättet att förhålla sig är att vara extremt försiktig.

Mycket formades på stridsfältet mot överlägset militärt utrustade ryssar.

Det har för att tona ner framgångarna hävdats att ryssarna forcerades fram av sina generaler som boskap vid slakt. Efterkonstruktioner säger också att ryssarna var underlägsna men vann på upprepning och mångfald.

Mycket är naturligtvis skrönor och har varit för att inte visa sig vara bättre. Att sticka ut är farligt i Sverige men även på andra platser här på jorden. Att påstå sig veta mer är oftast en kamp – inget är självskrivet.

När det kommer till coronaviruset har vi alla känt oss bortglömda av regionen men också av staten. En del har tagit saken i egna händer, med rätta eftersom de själva äger sitt eget liv.

Mycket är likt när ett krig kommer över en. Tänk dig då en markinvasion av 100 000 ryssar några kilometer bort, vilket var situationen för mina farföräldrar.

I Nyköping finns numera ett lager för 8 miljoner bestående av handsprit, munskydd och visir (SN).

Här har kommunalrådet Urban Grankvist (S) fattat rätt beslut. Till SN säger han: ”Är det något vi lärt oss redan nu så är det att vi inte alltid kan lita på andra, regionen eller så, för att ha skyddsutrustning. Vi måste se om vårt eget hus.”

När covid-19 kom till Nyköping stängdes nämnderna i stadshuset ner på en gång i mitten av mars. I princip hela samhället stannade. Inget fungerade.

Många stannade hemma från äldrevården och vikarierna blev fler. Helt plötsligt saknades det material mot utbrottet. De första döda från äldrevården började komma till sjukhuset och därifrån spred sig larmet om smittsamheten vidare.

Liv och hälsa stod helt plötsligt på spel. Till och med de friskaste kunde omkomma om exponeringsgraden var hundra procent.

På landet hittade jag 3 ansiktsmasker som var CE-märkta FFP3. De var inköpta från ett bygglager år 2009. Jag minns att han som sålde dem sa att de tål mer än damm från cement.

Tänk att 19 år efteråt skulle det uppstå en debatt kring dessa som nu ligger som en guldklimp på köksbordet.

För just nu gäller det att försöka hitta ett gemensamt grepp för äldrevården. Tyvärr kommer nog många skräckexempel visa hur äldrevården tidigare inte klarat en nationell genomlysning. Istället agerar varje kommun på egen hand utifrån kommunala självstyrets princip.

För Socialstyrelsen har uppdraget bara börjat. Här är kommunikationen mycket god.

Synd att den varit så otillgänglig tidigare.