När jakten på lejon ersattes med bilar som brinner

Liberalerna har minskat kraftigt sedan de beslutade att stödja en samarbetsregering, meddelar DN. För Nyamko Sabuni som blev efterträdare till Jan Björklund har partiet dykt från 5 till 3 procent enligt DN/Ipsos.

Det är annars delikata siffror för S som ökar 31 (29) där förra månaden är inom parentes. Moderaterna 20 (18) har troligtvis fått vind i seglen efter kritiken av testningar där regeringen inte lyckats få de 21 regionerna i rörelse.

Vad ska jag säga om det? Människor är allmänt livrädda för att bli smittade av coronaviruset. Det är kulturer som inte förstår sig på rekommendationer. Dessa kulturer har också bränt bilar i Kungsängen och Upplands Bro inatt. Plus lämnat en blytung väska utanför kommunalhuset i Kungsängen.

Vad hände med operation Rimfrost? Skulle inte polisen jaga de här personerna ut från sina hålor? Spränga gängkulturen i bitar?

Hursomhelst får sverigedemokraterna 20 (21) procent. För dem är det splittrade samhället en present. Ett kvitto på bristerna i integrationen.

Radikaliseringen finns där. Hederskulturen likaså. Den har blandat sig med kriminella unga män som fostrar varandra fel. Det finns positivt kamratuppfostran där alla får en plats men det finns också destruktiv sådan där den manliga identiteten ska bevisas i våldsdåd.

När integrationen misslyckades ersattes lejonen på savannen med bilar som brinner på parkeringen.

Liberalismens fel är väl sin övertro på frihet utan ansvar, vilket inte minst president Donald Trump representerar med sina tweets och uttalanden som angriper högt och lågt. Nu granskas han av Twitter självt, enligt Aftonbladet.

Ett annat sorgebarn är MP 4 (4) som här står still. Här gör de nog klokt i att leverera så mycket de kan på regeringsnivå. Då om de inte har verkligen något klokt att säga.

Det positiva är att bilindustrin går åt elektrifiering. Solceller borde komma fler till del och uppmuntras att vara lättillgängliga. Annars har MP drivit integrationen åt fel håll genom att satsa på helt fel personer.

Nästa stora fråga tror jag är 5G som kan rädda landsbygden. Här tänker jag främst på Centern 7 (7) som har en viktig fråga att driva internt.

Vänsterpartiet 9 (9) har sätter hårt mot hårt i arbetsrätten. Då med krav på att avsätta Stefan Löfven från moderaterna. Även sverigedemokraterna är med på tåget i sådana fall. Kristdemokraterna 6 (6) är troligtvis också med på upptåget.

För socialdemokraternas del kommer coronakrisen som en skänk från ovan. Hela världens gemensamma krafter letar nu efter ett vaccin till coronaviruset.

Genom att stärka välfärdens skyddsnät med högre a-kassa tror jag fler kan köpa sig en egen bostad. De privata lösningarna utesluter inte att staten alltid kommer ha starkaste musklerna. Genom att locka in fler i en positiv bostadskarriär kan samhället ta ett skutt framåt.

Ytterst kommer ju bankerna vara de stora vinnarna med en hög a-kassa. Sedan tynar stigmatiseringen bort en del också. Den svenska modellen blir räddad också i likhet med att jämställdheten blir bättre.