Gängkriminaliteten och Black Lives Matter

Hur många hamnar inte i en infekterad kritiskt förhållningssätt mot regeringen? Gängkriminaliteten är skrämmande eftersom det händer i vårt samhälle, men egentligen är det en exporterad problematik från en stat som slutat fungera för länge sedan där polariseringar är vägens ände.

Hur mycket vi än skriver om det händer det inte särskilt mycket, vilket sätter fokus på om vår välvilja att flytta dessa ”förtryckta” hit. Särskilt när det leder till de inte anpassar sig mentalt till vår demokrati.

Samtidigt har ”black lives matter” dykt upp som en reaktionär kraft. Här har globaliseringens vindar återigen gjort sig påminda.

Det har känts som en välbehövlig samhällsutveckling från en annars för överdriven kritiskt förhållningssätt som har riktat in sig på att vi behöver fler poliser på gatan och kontrollen behöver öka för vår trygghet.

I USA har det lett till extrem segregation. Jag orkade mig till 17:44 i debattören John Olivers 33:33 långa klipp över de faktorer som ledde till George Floyd död som är fruktansvärt tragisk och måste fördömas. Må rättvisa skipas över hans död!

Även om rasismen inte är uttalad så blir den inte vackrare i bild outtalad. Sedan förklarar sig en specialiserad läkare vad som händer när lungorna inte får luft när en polis lägger sitt knä över den gripnas nacke.

Nu har myndigheterna i Minnesota stämt polismännen för mord. Fast de är utbildade till det, vilket gör att det monopoliserade våldet knappast är vackrare.

Här har myndigheter satt in militär för att hantera det svarta samhället. Tårgas och gummikulor för att upplösa demonstrationer.

Ju närmare det svarta samhället kommer det vita kommer det finnas osynliga kulturella barriärer. Vi vita kommer peka våra kritiserande fingrar på allt som inte passar in här medan de svarta kommer kämpa på sitt sätt.

I Nyköping har ungdomar igår samlats på torget för att demonstrera att ”black lives matter” samtidigt som en dödsskjutning skedde på Rosvalla inom ”gängkriminaliteten”.

De rivaliserande gängen är ingen mindre än somaliska unga män med vapen vars föräldrar inte reglerar dem. Det var ett möte igår med de drabbade familjerna föräldrar.

För något år sedan tyckte jag att det skulle införas aktiv föräldrautbildning till dem. Det hade kunnat förhindra vad som skedde. Då inte bara genom familjecentralen i Brandkärr utan också med personliga besök.

Det är bättre med socialarbetare och lärare som förmedlar personliga kunskaper än poliser som inte vet vad de ska göra och odlar en cynism där ”ni vet inte vad som händer egentligen”.

Eftersom det handlar om kunskaper skulle många barn må bättre och uppvisa ett stabilare sätt att vara än det nu rådande. För om de bär på hat, aggression och vilja att mörda så kommer den cocktailen förr eller senare att påverka oss alla.

Mitt syfte är att reflektera kring samhällsutvecklingen även om det berör smärtsamma ämnen. Även reflektera kring de värderingar som styr olika politiska beslut som sedan lägger sig som ett filter över samhället. Ett kritiskt förhållningssätt hjälper att se risker och sätter fokus på de gemensamma behoven av en positiv samhällsutveckling.