En hel exotisk kontinent väntar västvärlden med nya virus

Den andra vågen har drabbat hårt i Florida och Brasilien efter att restriktioner lättats. Viruset har nu skördat en halv miljon liv. I Sverige har fler bekräftats smittade sedan sjukvården börjat testa allmänheten som har långvariga symtom av covid-19.

I brist på tålamod och det starka sociala behovet av offentlig närhet har återigen gett viruset möjlighet att sprida sig från värd till värd.

Tidigare drabbade HIV de homosexuella samhället där sjuttiotalets fria sexualitet gjorde det möjligt att utöka sitt kontaktnät. De yttre restriktionerna fanns inte. Det sprider sig fortfarande men de som får viruset dör inte längre. Däremot finns framgångsrika läkemedel som schackar in HIV-viruset. En form av live and let live-situation där både människa och virus får samexistera.

Covid-19 är egentligen från fladdermössens värld. Där har den en funktion ungefär som tsetseviruset har i de miljöer där jordbruket inte har expanderat i Afrika. Om tsetseviruset inte hade funnits hade kolonisatörer expanderat jordbruket än mer, vilket är naturens svar på mänsklig framfart.

Här kan jag undra om den enorma mängden mygg i Norrland/Lappland handlar om liknande expansioner där jordbruket har expanderat. Tidigare brändes ju skog ner i det som kallades svedjebruk.

Istället för en invasion av mygg har mikroparasiter hittat vägen till människan genom våra förstorade behov av rörlighet. När den asiatiska kontinenten blir ett med den europeiska blir vi sjuka.

På ungefär samma sätt som miljontals inkaindianerna blev sjuka när spanjorerna kom resande till den nya världen. De hade redan resistenta röda blodkroppar medan indianerna saknade samma immunförsvar.

En anledning till varför historiker inte analyserat virusens framfart handlar om att fienden var osynlig. Det var inte förrän mikroskopen kunde avslöja virusen. De kinesiska farligaste virusen har stannat på kontinenten av naturliga anledningar.

Skillnaden är att covid-19 är anpassat för kalla klimat där kylan ger ett skydd mot de flesta parasiter. De är inte lika rörliga när det är kallt.

Därför har Sverige också varit oförberett. Vi har tidigare haft samtliga av de farligaste virusen på armlängds avstånd. Inte ens tsetseviruset har kunnat klimatanpassa sig till våra breddgrader.

Hur covid-19 fungerar bland fladdermössen handlar mer om samexistens. De samexisterar med fladdermössen men köttmarknader i Wuhan och nu i Peking visar sig vara virusens mänskliga vagga.

Är det inte enklare att stänga några köttmarknader än hela världen? Just de har gränsövergångarna mellan djurlivet och människor i Asien innebär för oss västerlänningar en ny marknad för mikroparasiter som kan bli mikroparasiter för att låna McNiells språkdräkt.

Lägg till uppsjön av insekter som används som proteinkälla.

Här finns helt enkelt en hel exotisk kontinent full av mikroparasiter som väntar västvärlden. Jag skulle fundera två varv extra innan verksamheten flyttade till Kina.