Den trygga platsen i höstrusket

Det finns få poetiska skrifter som psaltaren som ger möjlighet till kontemplation, ett vackrare ord för att bara söka sig till avskildhet.

För de judiska tillbedjarna var templet det viktigaste, men för protestanter och frikyrkorörelsen har platsen för avskildhet under pandemin blivit en särskild plats i hemmet.

För mig är det balkongen. Den består av en gammal husvägg från 1960-talet som fått en meter förlängt golvyta plus inglasning där jag satt upp solskyddande gardiner.

Det coolaste vore att sätta upp solpaneler för att ha ett eget elaggregat hemma, men i en hyresrätt är privata initiativ alltid tveksamma.

Nu till teologiska reflektioner kring ordet ”plats”:

”Sparven har funnit sig ett hem och svalan sitt bo där hon kan lägga sina ungar” skriver Koras söner (Ps 84:4).

Även om det började i templet så går rörelserna inte utanför utan inåt:

”Saliga är de som har sin styrka i dig, som har dina vägar i sitt hjärta. De som vandrar genom tåredalen gör de den rik på källor, och höstregnet höljer/täcker den med välsignelser” (Ps 84:6-7).

Här blandas den djupaste realismen (tåredalen) med ”rik på källor” som hänsyftar till det kraftfulla höstregnet som upptog uppmärksamheten. Det är i regnet och åskan som tillbedjaren träder fram inför Gud och säger: Hör! Lyssna! Se!

Fokus lägger jag här på några nyckelord. När solen dyker fram är Gud där liksom att han var skölden under stormen.

Så kommer slutsatsen: ”Herren ger nåd och äta. Inget gott nekar han dem som vandrar i fullkomlighet” (Ps 84:12).

Ordet fullkomlighet handlar i de flesta fall om att ha ovädret på betryggat avstånd. Men, grundbulten ligger i avslutningen:

”Salig är den som förtröstar på dig”.

Just de här passagen kan vara korta, men de kan också vara långa. Ordspråksboken (24:10) talar om ”nödig kraft”.

I kommunikationsläran Marte Meo skulle det vara att sakna tillräckliga positiva upplevelser i en relation. Det är därför viktigt att meditera över Guds godhet och försöka vara uppmärksam på dem i vardagen.

Få saker upprepas i psaltaren som Guds godhet. I nästa psalm (85:13) står det: ”Herren ska ge det som är gott”. I psalmen därefter (86:17) ligger betoningen åter på godhet: ”Ge mig tecken på din godhet, låt de som hatar mig se det och skämmas, för du, Herre, hjälper och tröstar mig”.