Högsta erbjudanden om att stoppa klanverksamheten

Riksdagens öppnade skedde under minsta möjliga marginal då ovissheten är stor inför covid-19. Det är i sorgens tecken samhället rör sig sakta framåt nu när 5,838 avlidna finns registrerade hos Folkhälsomyndigheten.

Idag forsatta debatten inför öppna ridåer med höga toner.

Anledningen till varför jag skriver är just pressen som sätts på statsminister Stefan Löfven. I Ekots lördagsintervju presenterade Mats Löfving, chefen för nationella operativa avdelningen, Noa, en djupt realistisk bild av de utsatta områdena.

Vardagen består av skjutningar och även knivar används flitigt, vilket gör polisens arbete tålamodsprövande då de får se verkligheten. Mycket sopas också undan för allmänheten i syfte att tona ner konflikter, vilket gör rapporteringen svårtillgänglig i det journalistiska arbetet.

Det politiska förbannade privilegiet är att alltid veta och själv avväga vad som går att säga och inte säga.

Mycket pekar på den danska lösningen, där juridiken ställer sig på medborgarnas sida när det kommer till skräcken som sprider sig från våldsverkarna.

Långa fängelsestraff är att vänta. Även zonvisitering kan komma att gälla. Sedan att bevisningen inte presenteras i förväg, utan under försvarstalet, vilket gör det svårt att på förhand konstruera svepande utsagor som skapar tvivel.

Här vet jag att socialdemokraterna länge har backat, vilket möjliggjort en mer positiv syn vilket vägt över för gärningsmannen som deras ångerrätt. Nu ska den vägas till fördel för medborgare som är rädda för gärningsmannen.

Allt är inte socialdemokraternas ansvar utan lagstiftningen har starka traditioner som skyddar olika intressen i samhället. Nu blir det en delikat lagstiftning som Vänsterpartiet och Miljöpartiet främst har problem med.

Medborgarna är rädda, men de är inte svaga. Där finns en skillnad och ett samhällsintresse som vägde åt olika håll i vågskålen.

När polisen inte kan kontrollera våldet i samhället blir det här ett mycket allvarligt problem.

För dem som läser domsluten i Jeremia i Bibeln är det uppror mot livet självt. Ändå finns förhoppningen där att det sker en omvändelse. Samtidigt finns en identifikationsprocess där affekterna möts.

Det är svårt att vara grym om man är god. Samtidigt måste statsminister Stefan Löfven ändå försöka. Annars kommer det en moderat eller ännu värre, en sverigedemokrat som gör det – oftast med privatisering som följd eller en kraftigt äventyrad ägarfrågor plus onödiga mängder av utvisning.

Frågan blir en utmaning för hela partiet.

Överfulla fängelser står på tur. Det behövs fler fängelser då det bor två personer i samma rum som skapar mycket konflikter som måste lösas av personalen.

SVTs politiske kommentator Mats Knutson siar att ”det är ingen vågad gissning att Stefan Löfven och hans regering lär vara rökt om man inte klarar av att vända utvecklingen.”

Vända utvecklingen? Ja, de kan skickas hem till hemland direkt om de inte slutar upp med kriminell verksamhet. Bankerna måste stoppa lån till dem eftersom pengarna går direkt till samhällets otrygghet. Samhället måste sluta blunda för deras kriminella verksamhet och se verkligheten. Skolan behöver sätta svenska språket lika hårt som för alla barnen.

Svaret vill nog inget veta. Då handlar det om överdrivet empati för förövaren som tillskrivs att de är svaga och omedvetna om våra viktiga värderingar som föräldraansvar och utbildning för att få arbete i samhället.

Lyckligtvis har corona-19 varit en befrielse från den svåra frågan. Nu minskar förtroendet och då blir det viktigt för Stefan Löfven att söka samarbete åt annat håll – alternativt lösa upp regeringen med miljöpartiet som inte vågar bita i det sura äpplet.