I allmännyttan finns ingen mossa

Återigen en grå dag med ett stort molntäcke över himlavalvet. Graderna har sjunkit ordentligt mot nollstrecket och fåglarnas sång har tystnat. Ibland syns några sena flyttfåglar bege sig söderut.

På agendan idag finns bostadspolitiken. Ett hiskeligt experiment i fråga om tycke och smak för individen men från samhällets sida har planhushållning varit föreskriven länge.

Fortfarande räknas allmännyttan till välfärden. Igår pratade jag med en fastighetsskötare från HSB här i Nyköping. Eftersom jag har plockat upp skräp själv på gården undrade jag varför det kommunala bolaget Nyköpingshem inte gjorde uppgiften medan han på den privata sidan tog tid för ändamålet.

Plasthöljen från godis, ibland krossat glas, fimpar trots att det finns askfat runt varje hörn och stolpe, snus som spottas upp. Glasspinnar och vapenliknande tillhyggen likaså. Allt hamnar i papperskorgen.

På 1990-talet var de privata hyresvärdarna en skräck för hyresgästerna och svartlistade av hyresgästföreningen. Tills kommunen behövde pengar och började sälja ut allmännyttan.

Det skulle bli marknadsekonomi. Planen var att sälja delar av allmännyttan. Idag går moderaterna hela vägen. De kommunala hyresrätternas tid är förbi.

I en utredning från Nyköpings kommun som handlar om hemlöshet beskrivs önskemål om bostadskarriär hos hyresgästerna. Då för att skapa mer rörelse på bostadsmarknaden och ge de hemlösa plats. I avfolkade kommuner blir hyresrätterna fyllda med nyanlända.

I Stenkulla bodde tidigare många pensionärer kvar. I samband med renoveringen 2015 höjdes hyran och de flesta flyttade ut. Även de enskilda som levde på socialtjänsten. Det gavs rum för flyktingar från Syrien.

Ägandet ligger alltså hos politikerna som står för tryggheten. Vad händer om ägandet flyttar? Kortsiktigt måste kommunen kompenseras för försäljningen. Pengarna behöver investeras i något annat samhällsnyttigt.

Bankarna behöver bli generösare med lån. Poängen är att de som bor i allmännyttan betalar mer än de som bor i bostadsrätter. Dessutom får de sämre service. För att återgå till fastighetsförvaltaren sa han att Nyköpingshem har två personer som plockar skräp jämfört med privaten där varje fastighetsskötare gör jobbet för sitt kvarter.

Låt säga så här. När ansvaret förskjuts blir det farligt. I den kommunala rapporten om hemlöshet stod det att nedskräpning bidrar till otrygghet. Fast egentligen borde det stå att bristande ansvar leder till otrygghet. Skräpet behöver ju plockas upp – i det kommunala bostadsbolaget grälar hyresvärden med hyresgästen om vem som plockar upp skräpet, fimparna och snuset medan i privaten sköts det av fastighetsskötaren.

Däremot vinner det kommunala bostadsbolaget stort över privaten i klippa gräs. I privaten har mossan besegrat gräsmattan, utan någon översyn. I allmännyttan finns ingen mossa.

Om jag lyssnar noga till resonemanget kan jag höra hur omsorgen blivit näst intill förbjuden på områden där gräl förekommit. På sätt och vis är grälande politiker en besvärjelse men grälande hyresgäster är lika plågsamt. På sätt och vis kan debatt handla om gräl där den mest envisa för det mesta går segrande ur.

Önskemålet är ändå att ansvaret blir taget. Reclaim the street! Ansvaret är alltid personligt och när det personliga ansvaret försvinner blir det farligt.

Snart väntar Formel 1 i Italien där det gråa täcket inte når. När FIA inför track control och motorerna är drivna av el kan jag slå ett varmt slag för en F1-bana nära Skavsta strax utanför Nyköping. Bilentusiasterna i den här staden behöver något stort och fint att sträva efter helt enkelt.