Varför förlorade Trump?

Det är en ny värld vi vaknar till när Joe Biden har utropats som tillträdande president i USA. Fantastiskt och en lättnad för medlemmar i EU. Samtidigt ett bakslag för republikanerna.

I den smått upp- och nedvända värld är färgerna tvärtom. Demokraterna är också världens äldsta parti som räknas vara från 1828. Likheterna till demokraterna finns hos de traditionella partierna i Sverige möjligtvis utom sverigedemokraterna. Tidigare har partiet dragits mer åt det liberala hållet men fått frågor som fackföreningar och allmän sjukvård att aktualiserats.

Allmän sjukvård har vi i Sverige. Inget parti motsätter sig det förutom sverigedemokraterna som anser att papperslösa inte ska få sjukvård. Idag har de flesta myndigheter tillgång till underrättelse, vilket på sätt och vis stärker moralen men stjälper de svagaste och utsatta: de hemlösa och papperslösa.

Inget vet med säkerhet hur många som är papperslösa i Sverige. Deras rättigheter är betydligt större än i USA, bland annat får de fri sjukvård och barnen får gå i skolan. Socialtjänsten och skolan har ingen aktiv underrättelseskyldighet gällande papperslösa. Stockholms stadsmission har en faktiskt en rapport där de skriver att skyddsnätet blir glesare och glesare och stundtals brister.

Donald Trump har fortfarande inte erkänt sig besegrad, vilket för tankarna närmare enpartistater där politiker är mer liknar maffia.

Samtidigt får vi inte glömma bort att Trump slog ett slag för de inhemska företagen som flyttade till länder där de slapp betala dyra löner till sina anställda.

På något sätt lyckades Trump bli en röst för de ohörda. När coronaviruset slog till var det demokratiskt. Snarare på vippen var det ett hårt slag mot överklassens privilegiet att flyga och ha många anställda utan särskilda rättigheter. Kanske blev det tydligast när Trump själv blev smittad. Den snabba vård han själv fick medan hundratusentals inte fick någon vård alls.

Hans rättvisa politik hade helt enkelt urholkats på sitt värde. De som saknade rättigheter blev smittbärare och kunde inte njuta av en frikostig sjukvård. Istället framställdes Trump automatiskt som grym och till och med omänsklig. Trump föll på sitt eget grepp helt enkelt.

Fast i USA räknas elektorer och inte antal röster. Med 290 röster mot 214 är Joe Biden onekligen USA:s nästa president.

Att lära sig förlora är viktigt vilket belystes i första avsnittet med ”Våra barns hemliga liv” några vann två barn vann ett pris medan fyra andra barn förlorade. De vuxna ombads att inte trösta utan låta barnen gå igenom de olika faserna av en förlust.

Först till en början tyckte jag det var grymt, men vid fem års ålder utvecklas känslorna för vinna och förlora tydligare då barnet blir större och starkare. Tankarna blir djupare och självständigheten växer.

Faktum är att hela samhället måste samarbeta när coronaviruset börjat sprida sig i allt större takt. Om det finns motvilja hos någon grupp är risken stor för ökad smittspridning. President Trump motsatte sig länge viruset tills han själv blev lindrigt smittad.

Enligt AP som seglar upp som trovärdig media i den smått penninguppjagade tillstånd är också värt att notera. CNN var också tidig med att utropa Biden men AP stod för obundenhet.

Tänk vad viktigt det är att lära sig tänka och känna själv. Onekligen har förstånd, vilja och minne länge varit de tre komponenter som anses styra människan. Samtidigt finns känslolivet.

Att skilja mellan vad man tänker och känner handlar Nonviolent Communication om av Marshall Rosenberg. Känslor är äkta medan känslotankar handlar om tolkning av självaste känslan. Här tänker jag på Djuris på UR Play som missar den kopplingen.

Annars vill jag uppmuntra vuxna att sitta med sina barn när de tittar på olika pedagogiska men även i mer underhållande avsnitt för att skapa en mer fördjupad diskussion med sitt barn.

Sensmoralen i det här är att en som verkligen borde läsa Marshall Rosenberg är naturligtvis presidenten själv. Eller så kan det nog sägas att en hel värld måste läsa den först för att kunskaperna ska sippra över till honom. (Ungefär som med viruset.)