Sverige hankar sig fram utan munskydd

Nu när pandemin går mot sitt andra varv i Sverige skärps lagarna och de som bryter mot social distansering blir rapporterade. När det dessutom krånglar blir konsekvenserna gynnsamma för smittspridning.

Sverige hankar sig fram utan munskydd. Världshälsoorganisationen har rekommenderat att svenskarna ska börja använda munskydd. Sjukhuset i Uppsala hittade viruset på helt andra delar av ventilationen, vilket antyder på att covid-19 är luftburet.

61 döda på en dag igår är verkligen inget positivt. Dessutom är viruset tämligen så förrädiskt att det är inte förrän vid slutstadiet som den drabbade förstår att livet står på spel.

Igår kunde statsepidemiologen Anders Tegnell poängtera att lagstiftningen styr framför läkarnas gissningar. Här finns krav på fler obekväma beslut. Samtidigt är det smått oroväckande att våra köpcentrum förvandlas till bastioner för smittspridning likt sjukhuset i Uppsala.

Här traskar mer än 50 personer in för att handla mat – utan munskydd. På pendeltåget, tunnelbanan och även vid SJ:s tåg finns risker för kö. Trots att det finns ansvariga för smittskydd fattar ingen drastiska beslut som kan rädda liv och hälsa. Ska skyddsombudet stänga hela pendeltåget?

Oklart om de kan, men helt klart är att subsidiaritetsprincipen inte fungerar. Fördelarna med munskydd är ju trots allt fler än de utan.

Nåväl, jag önskar att alla bär skyddsmask i miljöer där den gemensamma ventilationen utgör en riskfaktor för smittspridning. Det är i princip alla offentliga miljöer.

Det skulle kunna ge respit till gymnasieskolan och universiteten. Samtidigt vet vi att ansiktsmask inte hjälper helt. Det krävs visir också. Med tanke på att löpa hela linan ut är totalt skydd önskvärt.

Då med tanke på att helt stoppa smittspridningen. För covid-19 är ingen ”vanlig” infektion utan har mer gemensamt med böldpesten med tanke på antalet döda. Socialstyrelsen kunde igår poängtera att covid-19 var tredje dödsorsaken efter cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Knappast något uppmuntrande. Sverige halkar efter 5 år i mortalitet med covid-19. Idag meddelade utbildningsminister Anna Ekström att det blir delvis en avstängning av skolan med möjlighet för de barn med särskilda behov eller där familjen är otrygg. Här är trängsel i skolorna en riskfaktor.

Samtidigt räddar obekväma beslut liv.

Just det här med ansiktsmask får Sverige kritik från bland Annan ft.com, time.com kallar den svenska strategin för en katastrof med en 12:e plats med 58,4 döda på 100,000 människor som hänvisar till John Hopkins universitet.

Sverige och USA skiljer sig med sina strategier jämfört med andra länder. Med tanke på att president Donald Trump förlorade valet gentemot Joe Biden handlade mycket om just den bristande coronastrategin.

”Lätt att göra rätt”, vilket Anna Ekström innebär att tillsägningarna blir fler vilket inte är populärt hos lärare att påminna stökiga elever om social distansering.