När den medicinska revolutionen blev ljuset i tunneln

Den positiva nyheten i det annars vardagliga dödsgrävande i covid-19-statistiken var att Storbritannien godkände ett vaccin från BionTech/Pfizer och Moderna under onsdagen.

Under vinterhalvåret är det många månader som spenderas inomhus där vanliga miljöer blir potentiella dödsfällor och skördar människoliv.

Smittspårningen visar att viruset sprider sig effektivt på gym och restauranger men även offentliga miljöer som skolor och sjukhus är potentiella smitthärden. Det är en ganska deprimerad och depraverad tillvaro där allt fler tillbringar tid hemma.

Kreativitet att göra om hemmet till gym, diskotek och löpbana har blivit norm hemma hos oss. Gårdagen gick åt att ha gymnastiska övningar med dottern framför Youtube. Ljuspunkterna i tillvaron är just engagemanget hemma men också samtala med ett några vänner.

Sverige har haft en begränsad kontroll av smittspridningen. Det är först vid ett allvarligt insjuknande som platsen granskas mer noggrant.

Därför blir också en allmän vaccinering som jag tror kommer förespråkas betydligt starkare. I princip är USA och Storbritannien först med ett omfattande vaccinering. European Medicines Agency skriver ”att ett lovande botemedel kan nå patienterna så snart som möjligt”.

Kapplöpning att komma med ett vaccin har därmed börjat. EMA som vetenskapligt följer upp vaccineringen kommer inte lämna något åt slumpen, vilket läkemedelsföretagen måste ta hänsyn till vid eventuella skadeståndskrav. Här är det viktigt att myndigheterna inte kompenserar läkemedelsföretagens brister.

Faktum är att det finns flera vaccin på ingång. För den som ska uppskatta tidsintervallen har ingen lätt uppgift. Själv tror jag Sverige kommer vara tidig i processen då dödligheten är särskilt stor här. Största smittspridningen har USA följt av Indien och Brasilien. Därefter kommer Ryssland, Frankrike och Storbritannien enligt JHU.

Stor smittspridningen innebär risker för ökad mortalitet. En faktor som skiljer sig är att ju äldre befolkningen är desto högre är dödstalen. Ju yngre befolkningen är desto fler smittade och färre dödstal.

Sverige är långt ifrån ensam i den här situationen. Belgien har 584,857 smittade och 17,033 avlidna medan Nederländerna har 546,982 smittade och 9,645 avlidna. Att gå igenom befolkningsstrukturer för att mäta överdödlighet är ur ett globalt perspektiv intressant.

Kina och Japan där användandet av ansiktsmask är mer accepterat har lyckats sätta viruset i karantän jämfört med Europa och USA som får sådana här attacker vart 20 år har sämre eller ingen beredskap alls. Vi kan alltså se hela kontinenter som saknar beredskap för en virusinvasion. På tal om försvarspolitik…

För Sörmlands del kommer vaccinet delas ut på vårdcentraler. Här kommer med högsta sannolikhet personal från sjukvården, äldreomsorgen och skolan att prioriteras.

Om startskottet gick i onsdags och lagom innan nyår får Storbritannien ett vaccin. Ja, då har den medicinska revolutionen börjat.