Politiken behövs i smittskyddet och smittspårningen

Ibland är det bra med politisk styrning när rätt och fel om munskyddets effektivitet diskuteras. Särskilt när dödstalens stiger som i skrivandets stund har uppnått till 7,067 personer enligt Folkhälsomyndigheten. Varför ta chansen när risken är så stor? Varför upprätthålla en känsla av normalitet när uppenbart en stor del av samhället lider?

Uppenbart är att Folkhälsomyndigheten bortser från Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s rekommendationer (Inte AC/DC). Fast, en av deras texter passar bra in här: ”Well it’s a long way. It’s a long way, you should’ve told me. It’s a long way, such a long way.” I det här fallet är det inget annat än den långa vägen till munskydd. Pia Gripenberg på DN har bland annat skrivit förträffligt om detta.

Uppenbart är att munskydd något som möjliggör att fler kan samlas på en och samma plats. Här behöver samhället stå för kostnaden av munskydd, vilket naturligtvis ska vara av miljövänligt material. Uppenbart är också att länder som förespråkar munskydd också drabbas av höga dödstal. Den tyska staden Jena lyckades minska smittspridningen med 40 procent genom att införa munskydd, enligt Tomas Lindblad på uppdrag av forskning.se.

En annan fråga är smittspårningen via en app som Finland nu genomför. Här är naturligtvis risken för överdriven stigmatisering och missbruk, men med BankID löser troligtvis de största säkerhetsproblemen för identitetskapning som är vanligt på nätet. Folkhälsomyndigheten växlar inte upp smittspårningen utan förlitar sig på hur det var förr innan smarta telefoner och moderna varningssystem.

Här ligger alltså smittskyddet på regeringens bord. Det är typiskt när det finns två sidor av verkligheten att politiken måste sätta ner foten. Munskyddet handlar om att minska smittspridningen och en app handlar om att kontrollera smittspridningen.

Ett sätt att hantera detta är exempelvis att varje  matbutik ska ha munskydd att erbjuda till sina kunder. De ska kasseras efter användning. Kanske på en särskild plats för att särskilja hanteringen.