Varför har ökar och minskar smittspridningen på vissa platser?

Det var egentligen inte min reflektion utan flera medier har konstaterat detta. Omni som spelar upp sina morgonnyheter och SN som gjorde ett speciellt reportage där de besökte Mälarsjukhuset.

Fast om det gäller mindre orter gäller det inte Stockholm. Eller som Malmö och Skåne där pandemin var ett duggregn under första vågen blev det en orkan under andra.

”En dag i taget” är verkligen passande här som en sjuksköterska tagit som sitt personliga visdomsord. I kriser är visdomen människans bästa vän som ropar på gatorna och finns tillgänglig för de hörsamma och de som lyder.

Mycket förändras under en pandemi. ”Rätt och fel” blir mer ett skällsord när socialminister Lena Hallengren försvarat sig mot den saftiga kritiken från coronakommissionen. Sedan säger hon det magiska: ”jag ville inte ha viruset” i en P1-intervju.

För gårdagens presskonferens medgav Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten att munskydd var önskvärt i tunnelbanan. Sedan skulle matbutiker börja uppskatta hur många som kunde vistas i deras lokal utan risk för ökad smittspridning.

Sedan håller jag med kritiken mot munskydd att det blir ett falskt sätt att köpa sig fri från ansvar. Eftersom jag följer F1 nitiskt som en inomhussysselsättning blir FIA:s regelverk något att skärskåda. Här har det kosmiska farandet och livet kunnat fortsätta.

Barnperspektivet skulle vara bra att implementera för ett stabilare liv. För att fostra ett barn krävs det allt. Här har ju Totto Wolff sagt att han tänker på sina barn och formel 1 varje dag.

Starka intressen, jobb som kräver det lilla extra eller yttersta med ett tydligt vokabulär och föräldraskapet är onekligen områden som fostrar en människa. Men en pandemi?

Martin Luther bad till Gud, skyllde på djävulen men förlitade sig också på vetenskapen. Alkemisten gnuggar här sina händer. ”Jag ville inte ha viruset” eller ”vem vill ha en pandemi”.

Domen kommer vara hård för de som inte gjorde sitt bästa. Makten har beskrivits som en trappa av de med erfarenhet. Därför fäste kommissionen också uppmärksamheten på regeringen som är det yttersta trappsteget.

En relevant fråga är om andra vågen också ska bli ett misslyckande. Inga scenarion kunde föreställa den andra vågen som MSB eller FHM listat upp.

Pandemin handlar ytterst om erfarenhet av döden. Eller liv och död som kämpar om vart annat. Idag finns det respiratorer och istället för 14 dagar har det blivit 8 dagars inläggning.

Sedan är munskydd en del av försvaret. Distansering är det primära. Fast hjärnan tar mer risker automatiskt när munskyddet är på, vilket inte minst formel 1-gemenskapen visat prov i praktiken.

Så skäms inte för att vara människa. Vi lär oss längs med vägen. Det är då våra ögon öppnas och hjärtan sätts i brand. Vi föddes helt enkelt inte med munskydd och har ingen erfarenhet av det.

Fast jag blev glad igår när Johan Carlson rekommenderade gratis munskydd vid trängsel och när distansering inte kan möjliggöras. Nu kan Mask4all göra Sverige ”gul”. Vi har varit ”röda” tillsammans med Belarus, Syrien, Saudi Arabien, Somalia, Turkmenistan och Grönland.

Den vetenskapliga blicken på Mask4all har använt sig av laser och höghastighetskamera som spelar in duschen som kommer från munnen när man pratar eller ropar.

Sådana studier borde finnas även i Sverige.