Att vingklippa en generaldirektör

Onekligen finns det flera saker att skriva om. MSB:s Dan Eliassons agerande under julledigheten väcker anstöt hos många. DN är sakskriven. Efter att ha skickat ut SMS för att påminna svenska befolkningen att undvika resor så åker Eliasson till Kanarieöarna för att fira semester. Där träffar han dessutom Hans Wallmark (M), vilket Independent påpekar. Göran Greider menar att ”det håller inte att göra så här”  och att ”de offentliga företrädarna för den håller stilen och skärper den”.

Annat att nämna är när president Donald Trump som hetsar sina anhängare att bli handgripliga. Twitter hotar med att stänga av hans konto och CNN skriver att republikanerna tänker avsätta honom i förtid efter att fyra handgripliga demonstranter blivit skjutna i Washington.

Mycket av det som berörs i USA och EU/Storbritannien är gemensamt och globalismens följder. Särskilt när det finns allt emellan 50-100,000 svenskar i Storbritannien och 150,000 i USA.

Fast när det kommer till de verkliga politiska frågorna som klimathotet vilket blir alltmer viktigt att diskutera kan jag rekommendera Greta på SVT. Själv är jag fascinerad över hennes sätt att kommunicera. Hur hon snabbt läser av sin omgivning och hur hon använder sin Asperger som superförmåga för att förstå bortom bruset. Den brittiska naturskildraren David Attenborough har också en informativ film om massutrotningen.  I Matrix jämför agent Smith mänskligheten med ett virus som sprider ut sig (Ca 2.00 in i klippet) .

Så ”budskap” eller kritiska skildringar har inte saknats . Al Gore har länge talat om klimatkrisen, även om mindre slagkraftigt som Greta Thunberg som satte sig utanför riksdagen under den brinnande sommaren 2018. Al Gore menar att klimatkrisen hänger ihop med demokratiseringen, vilket han sätter likhetstecken med aktivism som en färdväg för att göra den till en politisk dagdröm. Onekligen är Coronaviruset ett sådant exempel, vilket David Attenborough  poängterar i sin ”naturfilm” som handlar mer om ”the plague”. Här går det naturligtvis att djupdyka i Plague and People av William McNeill som är mer vetenskaplig litteratur som DN.s Sverker Sörlin plogat sig igenom när han sökte efter en väg som inte fanns.

Det finns tröst att hämta ur hans text: ”Jag medger: jag har vacklat. Och jag är nog inte ensam. Kanske är det vad man måste göra när man ska finna en väg. Att vackla är också att dröja en stund, medge nya intryck.”

Även om Dan Eliasson gör misstag , så gör vi alla misstag då samhället förvandlats till ett sjukhus. Det som en gång var vår stolthet har pulveriserats.

Att Eliasson själv avgår handlar om att inte göra statliga tjänstemän till politiska brännheta valfrågor vilket möjliggjort för både Alliansen och sverigedemokraterna. Det har bäddat för många segrar för moderaterna och visar att även tjänstemännen inte längre sitter säkra när politikernas positioner blir hotade.