Sverige har passerat över 10,000 döda

Trots positivt diskussion om vaccin mot covid-19 har inte något effekt mot att mortaliteten ökat. Idag passerade Sverige 10,000 döda. Jag har förespått att 20,000 döda lagom till sommaren, vilket inte är svårt att prognostisera. Omkring 1,500-2,000 döda varje månad blir ungefär 20,000 döda. Det skulle motsvara ett mindre krig i flera år från en västerländsk land.

Fast vår fiende är inte ute efter att leva i fred utifrån ”lev och låt leva”. Mässlingen har ju visat sig vara ett virus som återkommer med 20 års mellanrum och tar livet av små barn, men när det kommer till covid-19 så har den bråttom att ta livet av människor. Viruset är väldigt effektivt, och påminner om människans framgång. Den anpassar sig till varmare länder och till kallare länder.

Med tanke på att den drabbar varje land så blir ju Sverige inget undantag. Finland påminner om det positiva resultatet. Så får vi ju också vad som händer med Israel om viruset kan stoppas med vaccination eller om det muterar sig till ett nytt anpassat supervirus som besegrar fem olika vaccin.

Så här i efterhand så har samhället totalt omvänt sig till kemiskt utbildade forskare, läkemedelstillverkare och läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vikarier som bekämpar det ansiktslösa monster som angriper de sköraste i samhället. Totalt obarmhärtigt virus som påminner om apokalyptiska bibliska berättelser där ont och gott står mot varandra.

Fast vad hjälper apokalyptiska berättelser mot ett virus? Det viktigaste är att kärleken till andra inte får upphöra. Kunskaperna om självuppoffring är människans gåva till nästa generation. Exempelvis är det min generation som tar ansvar för klimatet för att nästa generation ska kunna andas frisk luft. Det är beslutsfattarna idag som förbereder för kommande generations överlevnad, fortlevnad och förbättrade livsvillkor.

Skolan är ett sådant område som måste skyddas. Barnen måste få gå till skolan. Skolplikten behöver efterlevas för att utbildning är det som skapar alla de människor som idag arbetar ihärdigt för att skydda samhället. Eleverna behöver tidigt bli inskolade i att välfärden är inget som kommer gratis. Det är ur självuppoffringen, från den villkorslösa kärleken som försmädligt kallas för ”gratiskultur” av de som övertror värdet av egna resurser när det ändå är de gemensamma som är starkast.

Känslorna kommer som sagt efteråt. Ibland år eller decennier när en ny trygghet har lagt sig. Det kommer behövas forskare inom humaniora för att samla greppet om virus genom tider. Att forskare lär sig samarbeta med varandra kommer rädda nästa samhälle som utsätts för liknande angrepp. Om professionerna hade haft mer respekt för varandra skulle onödiga låsningar inte vara styrande och fler liv skulle kunnat räddas.

Här kommer sorgen bli påtaglig. Något nästa generation kommer få känna.