Hela världen hamnade på skolbänken

Agenda kunde i ett två timmar långt avsnitt förklara mycket av den svenska. coronastrategin där statsepidemiolog Anders Tegnell berättade vad som låg bakom uttalanden.

Först och främst kunde Sverige inte testa mer än vad de hade kapacitet för. Det saknadens laboratorium i flera regioner vilket gjorde universitetetsregionerna vägledande.

Sörmland saknade laboratorium för covid-19-tester vid utbrottet förra året. Det enda jag kan åkalla i minnet är hur de som studenter som läst biologi haft svårt att få jobb inom sitt yrke tidigare, vilket lett till att behovet har förnekats av kostnadsskäl.

Fast Sverige har inte varit unikt på det viset.

Klimathotet handlar om att forskningen visar att klimatmålen och utrotning av djurarter har hamnat på en sluttande kurs. Det kostar för mycket. Nu när naturen ”ger igen” med covid-19 börjar konturerna bli tydliga.

Även äldreomsorgen har visat kunskap sällan går hand i hand med vinstintressen. Här samlas kvinnor i låglönejobb som tar hand om välfärden. Kommunen har blivit företaget som tar ut 1400kr för felparkering.

Eller räknar stenhårt på förskoleavgiften för de som går råkar få in lite mer på sitt skattekonto annat än lönen.

Denna form av ekonomiska aggressivitet i den kommunala trygghetsmaskineriet kommer naturligtvis förr eller senare bli ifrågasatt.

Är det socialdemokraterna som driver frågan? Nej, ingen mindre än centern finns bakom kulisserna. Fast socialdemokraterna kan ibland vara för generösa och sedan drabbar åtstramningarna alla. Just den sortens politik leder ju till för höga skatter under 1990-talet.

Å andra sidan. I New York kan det bli dyra böter på att springa på en gräsmatta. Där finns det flera poliser som vaktar gräsmattorna och bötfäller överträdarna med flera hundra dollar.

Hur som helst. Covid-19-strategin är bekostad av staten. Där tror jag Sverige med andra länder var tidigt ute och är positivt.

Fast Agenda hamnar i en obehaglig ton av rättegång. Näst intill avrättning när frågorna haglar mot Tegnell.

Hela världen hamnade på skolbänken när covid-19 bröt ut. Allt som byggts upp fick rivas ner för att hindra smittspridning och för tidig död för de som har mest pengar i fickan och styr samhället.

När vi lär känna coronaviruset närmare kommer fler svar. Med tanke på att hur det skiljer sig mellan länder och utbyggda infrastrukturer där främst flyget och globaliseringen bidrar till ökad smittspridning.

Samtidigt är det skönt att sanningen kommer fram. Över 20 procent av Sverige har idag en annan kulturell bakgrund än den svenska där de inte förstår hälften av vad myndigheterna säger när de lindar in allt i så mycket bomull som är möjligt.

Och visst, med så många döda är det knappast kritik klädsamt. Då blir det likställt med att salta i såren.