Trump ut – Biden in

Många i världen har dragit en lättnadens suck över att president Joe Biden har svurit presidenteden. Han undertecknade genast en rad avtal för att sätta pränt på att eran med avgående president Donald Trump äntligen är över, för att låna statsminister Stefan Löfvens ord.

Tidigare blev Donald Trump avstängd från Facebook och Twitter. Trots envisa rykten om nya arenor kommer det ta decennier innan ett nytt liknande fenomen uppstår.

Donald Trump uppviglade till stormning av Kapitolium. Han hetsade mot muslimer och sydamerikaner med inreseförbud och murar. Han tog inte dödstalen på allvar gällande covid-19 eller för den delen smittspridningen.

Då genom att gå ur WHO, som han hävdade gick Kinas ärenden.

Istället använde han hela sin kraft till att upprätthålla sin bild av verkligheten även om den blev mer och mer verklighetsfrånvänd. Klimatkrisen är ett faktum och Parisavtalet är ett viktigt politiskt mål.

Ibland är mittenpolitik tråkigt. Det handlar om att våga ställa viktiga frågor, se människor och vidga vyerna i sitt hjärta.

Presidentinstallationen var knappast andefattigt. Även P3 spelar Jerusalema med Master KG som är bön som handlar om att vårt rike är inte här. Tillträdande president Biden hänvisade till mäster Augustinus i sitt tal som är en djupsinnig teolog.

Ja, det är många som velat vässa sina andliga känselspröt under pandemin. För hopp är viktigt. För att citera region Sörmlands ordförande Monica Johansson handlar det om att hålla huvudet kallt och hjärtat varmt.

Gårdagens ceremoni försökte räta till många av de motsättningar som Trump spelat på i fyra år. Istället för att gjuta olja över vågorna har han hällt bensin istället.

Allt under yttrandefrihetens paroll.

Trump spelade mycket på missnöjet som fanns mot liberalismen. Då genom att ta steg högerut. När pandemin satte klorna i det amerikanska folket var dessvärre dess beskyddare borta. Nu är han tillbaka.

Epilog

Enda länken jag bjuder på är talet av Amanda Gorman som beskrivs som en blandning mellan poesi och bön. Hon är USA:s okrönte poesidrottning.