Ett litet mejl med julhälsning räddar Eliasson?

Ett litet mejl till Norges förre chef för svenska motsvarigheten till MSB och nu chef för den regionala hälsomyndigheten i Nordnorge, skriver DN verkar nu ge sken över Dan Eliasson sista tid som chef för MSB.

I mejlet skriver han: ”Själv har jag och MSB förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder flera gånger. Men socialdepartementet och deras myndighet har valt en annan väg.”

Anledningen är att Sverige väljer en medelväg. Alkoholstoppet efter kl.20.00 verkar vara ”hårt” men i Hong Kong är allt utom matbutiker stängda efter kl.18 plus att bötesbeloppet är 25,000 dollar och sex månads fängelse för en otillåten folksamling och 5,000 dollar för mindre samlingar. Även användandet av munskydd i offentliga lokaler och offentliga platser är ett krav och bötfälls med 10,000 dollar.

De är inne i sin fjärde våg i pandemin.

Så den oro som Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell nu utrycker om risken för en tredje våg är realistisk. Att organisera vaccinationer har jag förutspått till 2-3 år, lågt räknat.

Att tro att varje person ska vara vaccinerad till hösten är extremt optimistiskt – om inte sagt helt omöjligt. DN har visar en regional karta över vaccinationer.

Sörmland har 299,101 invånare där 6,995 har fått vaccin, vilket är 2,34 procent. Stockholm har 2,389,923 varav 32,549 vilket är 1,36 procent.

Enligt SVT har Sverige använt 144,000 vaccindoser vilket är 1,4 doser per 100 invånare. Finland har 1,12 och Norge 1,05. Island 1,75 och Danmark 3,14 och leder i vaccinationstakten.

Anledningen till att det kommer ta tid beror naturligtvis på:

1) hälso- och sjukvårdens möjligheter att vaccinera så fort som möjligt.

2) Det finns ett stort motstånd att ta vaccinet hos många äldre som inte vet hur deras kropp kommer reagera. Eftersom det är frivilligt – återigen brist på lagstiftning – kommer det ta tid att övertala de som behöver vaccinet mest. Det i sin tur leder till andra följdproblem i prioriteringen. Här är det lätt att misstänka att det saknas sjuksköterskor med medicinska kunskaper som bör styra verksamheten, vilket Coronakommissionen påpekat i sin rapport.

3) Saker som vi inte har kontroll över. Som att kylningen var fel inställd gällande Modernas vaccin, vilket DN rapporterar om.