Varför får Sverige inte förtur av vaccin från Astra Zeneca?

Vaccinationskriget mellan EU och Storbritannien har forskat ut i media, vilket betyder att Astra Zeneca har prioriterat de brittiska folket framför EU-medborgare.

Anledningen är att EU efterfrågade vaccin tre månader efter Storbritannien. Nederlaget är stort mot EU som visar sig vara en byråkratisk maskin som inte är snabb på fötter att skydda sina medborgare. Istället visar det sig att Storbritannien är en vinnare när de lämnade EU-samarbetet.

Så det är lätt att förstå irritationen som övergått till vredesmod, som SVT:s Christian Catomeris rapporterar om.

Det var precis den här sortens kritik som florerade i Storbritannien. EU brydde sig mer om andra än sina egna medborgare. I filmen Greta säger hon att ledamöterna tänker endast på sina egna karriärer och bryr sig inget om klimatkrisen.

Greta avslöjade att kejsaren var naken.

Astra Zeneca är ett brittiskt och svenskt företag. På grund av att Sverige är med i EU så får vi svenskar inte förtur trots att vaccinet tillverkas i Södertälje.

Redan i våras hade Astra Zeneca kommit långt i utvecklingen av ett vaccin. Ändå är det just EU som accepterar viruset sist.

Storbritannien passerade igår 100,000 döda och vaccineringen är i full gång. Även om dödstalet är skrämmande höga med över 1,000 döda dagligen. Medierna i Storbritannien rapporterar numera bittra och ilskna medborgare över att premiärminister Boris Johnson inte gör sitt bästa.

EU vägrar att Astra Zeneca ger förtur med miljoner vaccin till Storbritannien, vilket är förståeligt.

Sverige då? Får vi ingen förtur från Astra Zeneca? Nej, för ingen vågar riktigt ryta ifrån mot bolaget som försöker gjuta olja över de upprörda vågorna.

Uppdatering: SVT rapporter David Boati vidare och säger att de brittiska tabloiderna ”underblåser gärna konflikter och använder en landskamps-retorik”.