I nationens intresse – massvaccinering innan midsommar

Ska vi blint lita på att läkemedelsföretagen kommer leverera vaccin till midsommar? Ja, enligt Richard Bergström som är regeringens samordnare säger det till Aftonbladet.

Han menar också att viljan att få vaccinet innan midsommar påverkar beslutsfattare att slappna av. Så i demokratisk anda delar han med sig ödmjukt av sina lobbykampanj för Sveriges räkning.

Själv vet jag från olika kampanjer att det är sant. Så jag snällt lägga min tvivel åt sidan och vilja. Politik är att vilja, myntade Palme.

Så vi behöver 10 miljoner doser?

Själv tycker jag EU gör rätt som sätter krokben för Storbritanniens press på Astra Zeneca. Hälften av bolaget är ju genom det svenska medlemskapet i EU en del av gemenskapen.

Hur kan få Storbritannien vara så egoistiskt? För att de helt enkelt har möjlighet. Nationell egoism är inget nytt. Samtidigt vet vi att störst går först, vilket EU markerar nu genom att använda tullunionen till medlemmarnas fördel.

Helt plötsligt får Sverige 70,000 doser via Nederländerna den 7 februari. Totalt väntas 400,000 doser första kvartalet av året. Egentligen skulle det varit 800,000 istället eller en miljon, enligt SVT.

Nåväl, en halv fjäder i hatten är bättre än inget. EU-kritikerna lär få vatten under sin kvarn när unionen inte ens klarar skydda sina medborgare mot rofferi.

I Nyköping förbereds nu offentliga platser för massvaccinering.

Samtidigt är vaccinsamordnaren Richard Bergström en nationell symbol. Vem minns regeringen i Finland från andra världskriget? Men, vem minns Mannerheim?

Det är på den nivån vi befinner oss på. Vaccinet handlar om liv och död och samhällets fortlevnad.

Richard Bergling säger också till SVT: ”Det råder ingen tvekan om att vi får det som vi beställt, frågan är när. Sverige får 7,5 miljoner doser och enligt kontraktet ska allt vara levererat till slutet på juni. I värsta fall kommer detta skjutas till tredje kvartalet. Men jag är hoppfull inför att vi med hjälp av anläggningarna i Storbritannien och USA kommer kunna hämta igen tappet.”

Det är alltså det bästa scenariot. Med lite politisk vilja kommer vi dit. Även om det blir en strid på kniven. Så därför blir det i nationens i intresse.