Kylan biter sig härligt fast

Kylan har bitit sig fast. Härligt för vissa som gillar den knastrande ljudet från fötterna, det starka solskenet som ligger på låg nivå och bländar sikten.

Himlen är härligt blå och molnen har skingrat sig. Storbritannien har mätt de lägsta temperaturen till -23 grader, meddelar Sky News.

Tiggarna i Sverige som stannat kvar över vintern fryser. ”Livsfarligt”, sa jag till honom, Louis, strax utanför Lidl-butiken i Nyköping. Han har en treårig/fyraåring dotter med fru som de bor i en husvagn utan el. DN skriver liknande om situationen i Göteborg att det är livsfarligt att sova i en bil.

Samtidigt går det troll i vaccinationskedjan. Chefer som roffar åt sig vaccinet i Sörmland och Skåne och går förbi kön. Det sticker i ögonen hos många som efterlängtat ett virusskydd.

Återigen blir behovet av centralisering av regionerna på tapeten. Idag är det SKR som samordnar informationen från regionerna åt Folkhälsomyndigheten.

Både skolan och regionerna har debatterat om att staten tar kommuners och regioners makt över ansvar för elever och patienter. Då på grund av dålig samordning, vilket tar tid att få information från regioner och även valet av skolan som ökar till segregation är anledningar.

Dragkampen är klassisk i varje styrelse från länsstyrelsen som statens långa arm. Varje kommunpolitiker drar åt annat håll och värnar om kommunallagen.

Skulle skolan och sjukvården centraliseras blir demokratin betydligt fattig. Särskilt för de som saknar svenskt medborgarskap. Den statliga översynen blir en kvävande filt över de kommunala filten med betydligt färre med rösträtt.

Ibland är demokratin vaktad av fientliga fiender i maktens korridorer. ”Bevara det kommunal självstyret”.

Jag då? Ibland står jag på kommunens sida med ökad insyn och på statens sida med motsvarande insyn. Har du hört någon kommunpolitiker tala varmt om statlig styrning och vice versa?

Ibland är det stora att inte tycka. Ju äldre och klokare man blir desto fler nyanser blir det att ta hänsyn till. Därför är politik svårt – och frestelsen stor när någon kommer med en bra lösning.

Med tanke på vädrets och naturens makter har människan försökt förebygga i tusentals år. Så läggs även vår förmåga på den erfarenhetshögen. Även statsepidemiolog Anders Tegnell fick en munskydd av solen i gårdagens presskonferens.