Är långtidscovid en ny folkhälsosjukdom?

Det råder delade meningar om sakfrågan. De som drabbas är ofta de högpresterande kvinnorna som vanligtvis har mycket i sin kalender, kort sagt.

Själv har jag anhöriga som har drabbats. Långtidscovid uppträder med skov, ungefär som andra invecklade sjukdomsförlopp.

Eftersom det är en ny företeelse finns det all anledning att ställa frågetecken. Samtidigt är det bästa att dokumentera symptomen. Jämföra och se vad som tidigare klarades av innan smittan kom och nu med smittan.

Här handlar det om ensidig bedömning av arbetsförmåga, men sorgen över förlorade förmågor kan vara stor. Att inte få springa sina löpsträckor, cykla, styrketräna och enkla saker som att gå ut med hunden.

Att dela in i situationer är viktigt. Ibland är tider minst lika viktiga, vilket de flesta appar som erbjuder privata journaler har automatiskt.

Ett virus är ett virus. Hur det påverkar människans immunsystem saknar forskning. Å andra sidan behöver läkemedelsbolagen även hitta en lösning på covid-19 som stannar kvar i människokroppen. Då i syfte att stabilisera immunförsvaret.

Vad är då de positiva fördelarna med covid-19?

Först och främst har naturen fått återhämta sig när samhällen fått stänga. Färre bilar trafikerar gatorna. Mycket av storstadspulsen har avstannat.

Demokratiskt sitter vi alla i samma båt. Navigerar oss för att agera så smittsäkert som möjligt. Restaurangerna har i princip en bråkdel av den omsättning som de tidigare haft. Lösgodis försöker de flesta undvika vilket lett till att butikerna i början av pandemin sålde särskilda burkar.

Hur som helst är hemmet den trygga vrå som den ska vara – för de flesta. Det är alla de som inte mår bra och som är beroende av exporterad trygghet som lider mest. Barnkonventionen och förutse konsekvenserna för barnen är viktigt.

Tonåringar är särskilt rörliga och ur smittskyddsperspektiv de som för smittan vidare. Att vaccinera de grupper som sprider smittan borde vara prioriterat.

Frågan om sjukpenning är frestande. Då får den sjuka 80 procent av inkomsterna istället för 30-50 procent med a-kassan.

Problemet är det låga ersättningen från a-kassan helt enkelt. Med tanke på hur länge covid-19 kommer stanna behöver taket i a-kassan höjas för att rädda ekonomierna hos många som köpt hus.

Det är egentligen vad det här handlar om. Ersättningsnivåerna är för låga vilket skapar enorma obalanser men också skydd för de ekonomier som bär upp samhället.

Att höja taket för a-kassan handlar ytterst om beredskap, en form av konstgjord andning när flera hushålls ekonomier sjunker.

Fördelen är att vi har en socialdemokratisk ledd regering som lättare kan leda landet i en mer rättvis fördelningspolitisk lösning.