Att jaga ett för ögat osynligt virus tär på krafterna

Att alla ska få ett vaccin innan midsommar, som utlovats är bara att glömma och drömma om den nya friheten som en vaccinationsspruta skulle ge.

Min pappa som är 80 år har fortfarande inte fått något, vilket troligtvis beror på att han är bosatt i Östergötland. Min mor som är 71 år och bosatt i Sörmland har fått besked om en spruta i maj.

Totalt ska uppskattningsvis 8,2 miljoner människor vaccineras, enligt Aftonbladet Lena Mellin. Vårdpersonalen i region Sörmland får nu Astra Zenecas vaccin, vilket det muttras om medan kommunerna får Pfizer/BioNTechs vaccin, vilket har stabilare resultat.

Astras Zeneca meddelar att vaccinet ger minst ett 76-procentigt skydd vid första dosen. Spannet ligger mellan 59 till 86 procent efter första sprutan. Det har alltså fungerat effektivt mot de muterade versionerna från Brasilien, Sydafrika och Storbritannien.

Anledningen är att av de utlovade doserna på 3,75 miljoner kom endast 1,1 miljon. Det föranledde statsminister Stefan Löfven att påminna om att vi inte ens kunde tro på ett vaccin förra året när viruset kom. Så på sätt och vis är det på rekordfart som vaccinet börjat tillverkas.

Fast ett år i isolering är inget att hurra åt. Restriktionerna blir också tuffare när 95,6 av befolkningen saknar skydd.

Utanför vårdcentralen på Bagargatan hade det blivit bråk i kön med rullatorerna. Frustrationen är stor även hos dem vet att de får sitt vaccin tidigare.

Ingen dömer dem eftersom det handlar om liv och död . För oss andra är risken för långvariga komplikationer med immunförsvaret, smaken som försvinner tidvis, huvudvärk och plötslig orkeslöshet.

Samtidigt är odlingen av virusskyddet ingen lätt process. Det förväntas betydligt mer resultat av odlingen, men resultatet är en tredjedel, enligt Astra Zeneca. ”Man kan inte vara så upprörd” säger nationella samordnaren Richard Bergström som besökt fabriken och verifierat uppgifterna.

Region Sörmland har ledartröjan i vaccination av äldre just nu (vecka 7) vilket är positivt. Här står utlokaliserade platser redo för massvaccinering av allmänheten.

Nu tar också smittspridningen fart igen, vilket naturligtvis är en djup tragedi. Om två till tre veckor har Sverige återigen hög mortalitet.

Så myndigheterna gör rätt som bromsar än mer. Samtidigt börjar presskonferenserna bli allt mer onyanserade, vilket jag tror handlar om att tröttheten infunnit sig hos myndigheterna. Ett år av att springa ifatt ett för ögat osynligt virus tär på krafterna.

Vem trodde att sjukvården skulle orka en tredje våg efter chocken förra våren och rutinerna som började infinna sig vid andra. Inför tredje vågen har personalen blivit skyddade med vaccin!