Nedmontering av globaliseringspolitik

Globaliseringen politik håller på att plockas isär på grund av exportförbud som startade i EU. Den replikerades direkt till Storbritannien och strax därefter till USA och nu till den stora medicinexportören Indien.

Tidigare har jag försökt vara kritisk gentemot vaccinationsprogrammet som Rickard Bergström påstår att svenskar ska få vaccinet innan midsommar.

Det finns nu fler orsaker som försvårar att svenskar får vaccinet innan midsommar och i USA har president Joe Biden lovat vaccinet innan nationaldagen 4 juli.

Många åttioårsåldern har fått sin första dos. Fortfarande väntar många som är i sjuttioårsåldern på vaccinet. Därefter så blir de alla över sextio och därefter alla över femtio och så vidare.

Nu sällar sig Jimmie Åkesson till kritiken mot coronapolitiken, vilket blir lätt ett skrämselskott. De som kritiserar coronapolitiken blir lätt förknippade med högerkonservativa. Det råder en slags antikultur mot kritisk tänkande. Nyanserna försvinner och försvårar goda analyser.

Därför är det viktigt att inte överdriva, vilket försvarsminister Peter Hultqvist gärna gör när han skrev i Expressen att ”högerextremismen går inte att tämja” efter att Åkesson skrivit på Twitter följande:

Inte långt efter sker det ett terrorbrott i Vetlanda och en journalist frågar statsminister Löfven om inte incidenten utgör en kulturell belastning.

Mer balanserade uttryck vinner i längden även om det är svårt att uttrycka avstånd på balanserat sätt. Kritiken blir lätt desperat när den inte tar tid att förklara.

Återigen har Jimmie Åkesson vunnit debatten genom att få företrädare att bli triggade och komma med obalanserade uttalanden. När Åkesson kastar ett köttben till den politiskt konsumerade publiken får han direkt gensvar.

Istället är det ovanligt tyst på annat håll. Sverige börjar bli allt mer lik Kanada som väljer arbetande invandrare och väljer bort de som 1) inte gör någon samhällsnytta och 2) skadar samhället och 3) terroriserar.

Här finns länder som Somalia, Afghanistan där utbildningen är låg och medelklassen inte har något starkt fäste. En somalier som erbjuds generöst banklån flyttar inte från ett utsatt område till ett mer välbärgat. De känner lojalitet inför varandra ungefär som första generationens finländare som flyttade till Haparanda för att få det bästa av två världar. Livsrummet är viktigare än bostadskarriären helt enkelt.

Nyckelfaktorer här är språket som barnen lärde sig flytande medan arbetet var en mer sammanhängande moralisk punkt för föräldragenerationen.

Nu tror jag att övertygelsen är viktig. Alla människor är lika mycket värda, men det betyder inte att kommunerna ska behöva tumma på vården för de allra mest behövande för att ta hand om nyanlända.

Här har förvaltningsdomstolarna fått tillrättavisa omsorgsnämnderna som brustit i sitt åtagande i det sociala skyddsnätet. Kommunala bostadsbolag har flyttat ut pensionärerna från de stora hyresrätterna för att ge plats åt flyktingfamiljer.

Som sagt, trygghetssystemet haltar fram på olika platser medan på andra bortglömda platser uppstår parallella samhällen. Hederskulturen blir uppfostringsstilen istället för trygghet, värme och kärlek.

Att göra politik av vardagen brukade vara socialdemokraternas starka sida. Komma med de smarta lösningarna som undvek segregation som är en destruktiv återvändsgränd för samhället.

Sedan blir det smått löjligt när nyanlända får all statlig hjälp på arbetsförmedlingen medan sjuka svenskar får avslag från Försäkringskassan, vilket Uppdrag Granskning avslöjat. Det känns ovanligt hårt.

Samma utveckling som skett i kommunen sker nu i staten. Det mesta har skett utifrån rådande förutsättningar men utifrån ser det mer ut som att godheten inte räckte till för alla.