Sista bastionen för SD om liberalerna faller

Vad är det som händer i liberalerna? Nu gäller det för Nyamko Sabuni att försöka skapa rättning i ledet. Nu är det långt ifrån sagt att processen var smärtfri i moderaterna att ta sverigedemokraterna in i finsalongen.

I Nyköping ledde till att flera moderater lämnade partiet. De kunde inte tumma på sin politiska övertygelse till den garden att lämna den svenska generösa migrationspolitiken – vilket idag gör sitt bästa idag att bli kanadensiskt.

Väljarna är ganska tydliga. Så länge de själva inte behöver betala med liv och lem – och de som kommer hit kan försörja sig själva – då är det grönt ljus.

Det sociala ansvaret krymper således. Nyttighetsfaktorn är viktig och en signal till de mer högutbildade att flytta hit. Häromdagen träffade jag en sjuksköterska från Kroatien som bott här en kort tid. Hennes man jobbar på psykakuten och har gjort det sedan 15 år tillbaka.

Det kändes redan som hon visste vad som gällde. Svårare är det nu för tiggarna från Bulgarien som är helt borta från köpcentrumen i Nyköping. Den nya linjen att inte ta så stort socialt ansvar börjar bli tydlig.

Förmodligen har migrationspolitiken och coronakrisen inneburit att resandet kräver ett negativt coronatest vilket blir en vattendelare för de socioekonomiskt svaga grupperna som inte kan uppvisa något.

I längden handlar det om att även socialdemokraterna behöver justera sin migrationspolitik – för om fler nämndemän i migrationsdomstolarna riskerar att kasta ut ”felaktiga” personer är det viktigt att skapa en inre logik som är socialt accepterad.

För socialtjänst, polisen, domstolar och fängelser blir det sociala ansvaret för tungt att bära. Det kan ju knappast vara hållbart att ett helt kvarter har sorterats bort från samhället? Här är det därför lätt att blunda, men om nyrekryteringen fortsätter via proxy hårdnar också det politiska klimatet.

Med sverigedemokraterna i maktposition finns också möjligheten att återkalla det svenska medborgarskapet – om misskötseln är för stor.

Egentligen är Sverige inte unikt. De kriminella gängen får mindre och mindre plats. De kontrollerar narkotikan med vapen i fickan som skapar respekt, ungefär som Alisha i Storbritannien. Där använder kriminella tjejer för utföra tjänsterna, där de också får betala med sin kropp för att bli accepterade av gängen.

Gängen söker sig till de barn som saknar ett socialt skyddsnät, det vill säga föräldrar som är upptagna på annat håll.

Själv tror jag liberalernas linje är bastionens sista käpphäst som faller för att SD:s linje blir hållbar. Liberal, ja, men inte oansvarig.

För de som närmast följt SD i Alliansen har varit liberalerna. Nu när de säger att SD har rätt så finns risken för att socialdemokraterna i praktiken följer samma linje. För ett stort parti handlar det om att välja artikulation.

Liberalerna väljer också att ta ansvar för sina egna sjuka (Försäkringskassan) och gamla (bostadsmarknaden), vilka fått betala ett högt pris när staten och kommunerna nu backar ifråga om gräddfil till de kriminella och socialt missanpassade.

Så visst får väljarna mer som inte erbjuds genom moderaterna. För liberalerna handlar det om att sluta vara naiva och sluta straffa de cyniska som på inget sätt är rasistiska utan ser igenom vad som händer och reagerar.