Nya konstellationer hotar Löfvens position efter valet

Då ligger den symboliska överenskommelsen mellan M, SD, KD och L fast efter ett gemensamt pressmeddelande, skriver SVT och dyker rakt in i sakpolitiken.

Jämfört med den tidigare sakpolitiken som handlat om utsatta områden, muslimska brödraskapets förgreningar och påverkan på svenska moskéer vilket Johan Westerholm belyst noggrant är den nya alliansens krav på språk och begränsningar av hur många som ska få stanna av humanitära skäl. Även anhöriginvandringen ska starkt begränsas.

Mycket står och faller på C som varit tydligast med sin generösa hållning men nu övergett sin position. Med C i skuggan, vilket innebär en enorm vinst för Åkessons linje faller nuvarande regerings migrationspolitiska överenskommelse.

Det blir att räkna mandat: M (70), SD (72), KD (22) och L (20) blir 174 mandat totalt.

S (100), C (31), V (28) och MP (16) blir motsvarande 175 mandat. Men om C nu överger S, MP och V faller regeringens förslag.

Frågan är om det här inte mer handlar om att skramla i tunnorna och ge SD ledartröjan i migrationspolitiken. I praktiken innebär det att S måste administrera förslag som inte är lika långtgående som deras egna, vilket kan skapa oroligheter i kommuner med segregerade förorter.

I Stockholms Yttre Västerort fick SD 9,15 (+2,95) procent av rösterna. M fick 18,25 (-3,30), L 7,25 (+0,74), KD 4,62 (+1,18) och C 4,81 (+2,09) vilket säger något om de nya valvindarna.

I Nyköping fick SD 7,68 i västra Brandkärr och i östra 7,86. S fick osannolika 57,92 i västra och i östra Brandkärr 47,90.

Det är naturligtvis så att S har använt migrationspolitiken som ett vinnande koncept i val efter val. Att migrationspolitiken på nationell nivå blir ett försök till politiskt slagfält ligger i SD:s intresse.

M försökte tidigare att smeka medhårs med Reinfeldt medan den nya överenskommelsen smeker mothårs.

Hur blir det här då? För Löfven del ser det mörkt ut att bli statsminister, skriver Aftonbladets Lena Mellin som sätter ner foten.

Jag då? Med tanke på hur känsliga förorterna är kommer troligtvis konflikterna öka. Då med tanke på hur lite väljarstöd de har i de här områdena. Jag tror den nya alliansen kommer backa tillbaka förr eller senare till sina gamla positioner.

Samtidigt förlorar förorterna sina privilegier vilket knappast kommer göra förhållandena bättre utan snarare öka klyftorna och cementera segregationen, där rädslan är drivkraften.

I ett sådant här läge måste kaptenen gå. En sorg för socialdemokraterna. Få står som ersättare. En kvinna?

Inget är omöjligt för den som tror.

En reaktion till “Nya konstellationer hotar Löfvens position efter valet

Har du något att tillägga?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.