B.1.617.2 stoppar samhället

När samhället nu förbereder sig tillbaka till en lättnad gällande restriktioner öppnar nu smittspridningen med en ny indiska varianten. Den beter sig som en bakterie på sommaren i torr klimat, vilket är unikt.

Indien kämpar idag med brist på syre. New York Times rapporterar att en bedragare har dykt upp som målar om brandtuber till syrgastuber eftersom priset på en tub ligger på 200 dollar. Det är den värsta sortens bedrägeri i globala pandemin.

Nu meddelar Folkhälsomyndigheten att Sverige har 20 fall av den indiska varianten som anses vara 50 gånger mer smittsam än den brittiska. Den brittiska var ju 70 gånger mer smittsam än den ursprungliga. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi på Karolinska institutet säger till SVT att ”den med största sannolikhet kommer att ta över om det inte händer någonting väsentligt angående bättre smittskydd eller bättre immunitetsläge.”

I Storbritannien har den indiska varianten B.1.617.2 mer än fördubblats på en vecka och kallas för ”en bekymmersam variant” var WHO och den brittiska hälsomyndigheten PHE.

Den är inte mer dödlig än tidigare varianter. 4 döda på 1255 smittade mellan 5 till 12 maj i England meddelar The Telegraph. Även BBC rapporterar att premiärministern har sagt att den indiska varianten måste ”hanteras varsamt”.

Utan att dra förhastade slutsatser visar det sig att vaccinering hjälper liksom social distansering. Det är viktigt att ta varianten på allvar men utan social panik, säger den brittiska hälsomyndigheten.

Det här leder till eftertanke hos riksdagens partier i socialutskottet angående pandemilagen ska upphöra innan sommaren. Istället skjuts beslutet upp efter sommaren om den tillfälliga lagens vara eller inte, meddelar SVT.

Här är vaccinationerna viktiga. Om de hjälper kommer överflöden av IVA-platser vara en god riktmärke.

Annons