Tiodagarskriget är över

Konflikten mellan israeler och palestinier höll på i mer än 10 dagar och avslutades kl.20 på fredagen. Israel avslutade med en styrkedemonstration med flera precisionsbomber som de bjöd in världspressen till deras särskilda underjordiska bunker som tagit tio år att bygga.

Bunkern tog tio år att bygga och kallas för ”fortress of Sion”. Uppgiften är att samla alla mål där Hamas har sina vapengömmor, tunnlar och raketer. Därifrån styrs kriget i en high-tech-anda.

Ett mål som blir bestämt för att avfyras emot undersöks innan på antalet civila offer. Något som drar ner på dödssiffrorna.

Anledningen till att journalister blivit inbjudna till bunkern är att försöka undvika den värsta sortens av kritik som gäller civilan dödsoffer. Ett annat syfte är att visa den israeliska förmågan att hantera konflikten.

Av de 248 döda bland palestinierna var 66 barn. När barn dödas ledde det till gallskrik gentemot president Joe Biden att stoppa kriget – vilket han också gjorde. Samtidigt arbetade egyptiska diplomater på ett långvarigt fredsavtal mellan Israel och Hamas.

Efter att Margot Wallström har lämnat den utrikespolitiska scenen har Ann Linde mer varit intresserad av att upprätta de svenska förbindelserna med Israel igen. Sverige blir ju mer eller mindre avvisad av israeliska företrädare i EU-sammanhang.

I bunkern visar en officer upp hur en anfall lades ner då det låg för nära ett sjukhus. Risken för civila offer var för hög. De får av säkerhetsskäl inte citeras med namn. Fast några kalla hjärtan har de inte även om de kallar civila för mål/måltavla, engelska ”target”.

Den största kritiken som kommer från Sverige är att barnen dör. Samtidigt har tongångarna ändrats i takt med att israelerna lyssnar på kritiken.

Att kriget passar Netanyahu är uppenbart, men det var också ett krig som tvingade neutrale president Joe Biden att bekänna färg.

Hur som helst sa en annan bunkerofficer att ”du kan döda någon utan att något dör i dig själv också”. Graden av high-tech och distans tar bort den naturliga rädslan.

Israel uppskattar att de förstört 15-20 procent av raketerna, de hävdar att de dödat 200 operativa för Hamas och eliminerat 30 procent av tunnlarna som Hamas använder för att skicka förnödenheter, order och vapen till sin militär.

Intressant är också… stiftelsen Doku som avslöjade Ekots journalist som inlett en relation med en jihadist. Att SÄPO ligger bakom avslöjandet handlar ju om att hon avslöjat deras hemliga anklagelser mot den utvisningshotade irakiern.

För tio-tjugo år sedan var det rätt så vanligt, men idag blir det hårdare granskat och avslöjat.

En rimlig personlig slutsats är att konflikterna ändrar karaktär.