Regeringsfrågan på tapeten

På måndag kommer V, M, KD och SD rösta ner regeringen som består av S, C, L. Den som trycker på är Hyresgästföreningen som ser varje dag hur marknadshyror sprider ut sig. Hur bolån har ökat hos medelklassen och miljarder som pytsas ut varje för skattelättnad. Hur miljoner har blivit en vinst för de som säljer sin bostad dyrt och köper den billigt. Hur kommunerna skapar koncerner som tar hyrespengar för att fördela dem till egna ändamål.

Det blir en obalans i ekvationen där de som tar bolån går med enorma vinster medan de som bor i hyresrätt och inte kvalar in till bolån får se hela sin hyra gå till välfärden – och ibland till vinster hos välfärdsbolag som inte är kommunala.

Nu höjs hyrorna för renoveringarna den här månaden på olika håll i Sverige. Det är tredje året och då faller en del skattelättnader bort. Medierna är urusla på att skildra hyresrätternas komplexitet vilket gör Hyresgästföreningen unik.

Att vänsterledaren Nooshi Dadgostar nu tar strid mot ett utredningsdirektiv, vilket sänder signaler om att taket för hyrorna kommer höjas för nyproduktioner har länge varit en käpphäst. Anledningen är att det råder koncensus på hyresmarknaden. Renoveringarna ger möjlighet till att höja hyrorna, men nyproduktion ger möjlighet att fritt sätta hyrorna. Då har hyresgästerna inget att sätta emot.

Nu är situationen långt ifrån svart och vit. Det finns privata företag som enbart säljer bostadsrätter som upplåter några lägenheter till pensionärer som inte får banklån. Den tryggheten är mer ett undantag, vilket inte går att kontrollera. Det var ju själva tanken med skattelättnaderna att de som fick mer skulle börja ta mer ansvar i samhället.

Istället har pengarna samlats på hög till flera miljoner. När de som bor i hyresrätt får se hyrorna höjas är det redan på en redan kärv situation.

Även om det handlar om nyproduktion är avsteget kraftigt. Här har Hyresgästföreningen på sina håll blivit knähundar åt socialdemokraterna plus att de kommunala hyresbolagen har sorterat bort de som inte kompromissar från förhandlingsbordet.

Här visar Stefan Löfven ovanligt mycket kompromissvilja. Under Alliansens dagar var Hyresgästföreningen part i målet och förde diskussioner med regeringen. Då fanns det gränser som inte överskreds. Det är därför inte ett stort offer från M, KD och SD att göra avsteg i hyresrättsfrågan för att vara vän med hyresgästerna.

Vad det handlar om är C och L. Annie Lööf har bestämt sig – och det är att bedriva ett korståg mot socialdemokratiska väljare. Fredrik Reinfeldt försökte också med triangulering få de som bodde i hyresrätt att rösta på dem. Ett tag såg det nästan ut som M var ett uppdaterat S, vilket de stoltserade med ”det nya arbetarpartiet”. Syftet var att vinna de medborgare som bodde i hyresrätt.

Arbetsrätten blev reformerad. Där lyckades Stefan Löfven förhandla sig till en kompromiss. Här tvivlar många att han kommer att lyckas. Vad får de som bor i hyresrätt för miljoner i fickan? Varför ska de som bo i hyresrätt bekosta välfärden medan de som de som får bolån kan lägga det i egen ficka?

Risken med att ge mindre än en procent rätt är att det öppnar upp dammluckorna för att kommunala bolag också kan göra liknande med sin nyproduktion.

Ett sätt att komma förbi det här är att göra hyresrätter till bostadsrätter. Att kommunala bolag istället för att flytta människor låter dem köpa sin lägenhet. Då att kommunala bolag tar samma ekonomiska ansvar som banken helt enkelt.

Om Hyresgästföreningen viker sig i frågan kommer troligtvis fler gå ur. De begår karaktärsmord om de ser mellan fingrarna. Det finns därför inget enkelt svar i frågan.