V belönas – på bekostnad av brustet samarbete

Belöningen är väntad för vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar som får högsta noteringen sedan 2002 i DN/Ipsos väljarbarometer. S får 24 (26), M får 22 (22), SD får 19 (20) och V 12 (10) medan C får 10 (9) och KD 6 (5) och MP 3 (4) och L 2 (3). Nu har Stefan Löfven en vecka på sig att antingen entlediga sig själv eller utlysa nyval.

I princip har S råd med två valomgångar även om det tär på partikassan. Dessvärre krockar nyval med kyrkovalet som hålls i år. Dessvärre finns risken att förlora MP längs vägen, vars mandat är oklart vart de tar vägen om de inte kommer in i riksdagen.

Även om mätningen knappast går att ta på större allvar är trenden tydlig. V tjänade mest på sitt starka stöd till hyresrättens fortlevnad. MP verkar bli straffade av väljarna trots Greta-effekten världen över som inte verkar vara partibunden. Både MP och L är tydliga moraliska partier som är beredda att med näbbar och klor markera sina revir, vilket verkar ogillas av väljarna. Däremot uppskattar väljarna om partierna omvärderar sig själva och väljer sina strider som V som när som helst kunde upplösa januariavtalet, men gjorde det i samband med punkt 44. Eller som C inte gav efter att stryka punkten.

C har också en något att lära sig. Annie Lööf verkar inte ha haft mandatet att stryka punkt 44 själv utan var bunden av partiet. Det var länge sedan partiledarna var så hårt hållna av sitt eget parti, vilket ger känslan av att Lööf är lojal mot partiet. Nu belönar väljarna partiet(+1), men inte på samma nivå som V (+2).

Att följa sina värderingar verkar ändå ge bäst lön.

Samtidigt lever vi i en tid utan tydligt vänster och högerblock, vilket innebär att symbolpolitiken behöver omvärderas för att SD ska få inflytande. Faran med att stämpla SD som S-fientligt är i grunden motstridig, då många S-väljare stått och avvägt med SD länge. De som valt SD har stämplats som höger. Att stigmatisera de som har kritik mot samhället har gjort att S har gått från ett 35-40-procentigt parti till ett parti på 22-30 procent.

Att liberalerna blir kraftfullt straffade av väljarna är också tydligt. De har ju varit mer eller mindre ett väletablerat i finrummen. Att V använde sig av SD för att fälla regeringen borde också väcka tankarna om att symbolpolitiken inte längre längre har samma funktion.