Det största hotet mot liberalerna är liberalerna själva

Det var lite oväntat att Annie Lööf skulle backa från punkt 44, vilket skedde igår. Hon räckte samtidigt ut handen till Nyamko Sabuni som idag i DN meddelar att liberalerna inte tänker omförhandla Januariavtalet. Det som igår såg ut som en dyr affär för socialdemokraterna med skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare har bytts ut med morgonkaffet med liberalernas motbud: Att Nyamko Sabuni ska gå högerut.

Samtidigt som Nyamko Sabuni ställer krav undrar jag med insyn i Alliansen hur liberalerna klarade sig då. Den som styrde var naturligtvis Fredrik Reinfeldt relationen med liberalerna, vilket inte var helt okomplicerat. Få statsråd hade lika stor frihet som Sabuni som kunde axla den smått betungande och idag mycket konfliktbetonade posten som integrations- och jämställdhetsminister.

Samtidigt var det inte lätt. Kompromisser var vardagen och liberalerna ville då ha betalt i form av ministerposter. Då var linjen liberal gentemot invandringen och det hördes knappt några protester från liberalerna när Reinfeldt tog sig an flyktingkrisen med öppna dörrar till Sverige. Det fanns kritik, men då var partiet långt ifrån de som tog sig an sverigedemokraterna. Idag överlämnar liberalerna dörröppnaren till moderaterna – och hoppas att väljarna ska blunda..

Att sverigedemokraterna placeras till höger är smått märkligt. De flesta är svenska besvikna vita män/arbetare som tidigare röstat på socialdemokraterna. Hur kunde de över en natt bli högernationalistiska? Och hur kunde liberalerna på en natt omfamna en moderatledd regering som ger sitt stöd till sverigedemokraterna?

Har människovärdet devalverats?

Nej, ekvationen är ganska enkel. Den hårdföra argumentationen håller möjligtvis inte på tidningarnas sajter. Migrationen kostar och till viss del får kommunerna stöd, men sedan 2019 har många kommuner det svårt ekonomiskt som idag balanseras upp med statsbidrag och utjämning.

Samtidigt vet vi att svenskar som går i skolan har det bra, men inte för dem från utsatta områden. Ungdomarna känner inte framtidstro och istället för integration vilket sker på ytan finns djuplodad kriminell verksamhet där rörelsekapitalet är högt. Eftersom kommunerna har försökt lösa det med mer likvärdighet har det framkallat en form av läpparnas bekännelse, utan demokratisk förankring.

För att komma åt brottsligheten behövs underrättelse (SVT), vilket fransk polis har varit med och nysta upp nätverken i Encrochat och Anom. Det som behövs paradoxalt är fler fängelser (SVT).

Faktum är att det tar flera generationer att skapa en positiv integration. Under den tiden behöver flera partier har is i magen.

För att liberalerna ska kunna fungera måste de göra precis som polisen, det vill säga göra vad de är bra på: vara liberala inte något annat.