Jag känner en bot som heter Anna…

Skriver på landet strax utanför Vetlanda i en off-grid-stuga utan el och vatten. Det svider varje gång att så få myndigheter finns inblandade på landsbygden. Å andra sidan, det är så tyst och mörkt på natten. Inga bländade ljus från bilar eller starkt anfrätta tekniska ljud från hörlurarna till datorn eller paddan.

Cybersäkerhet är numera på tapeten och kunskaperna är eftersatta. Microsoft har med Windows 11 integrerat TPM som vanligtvis finns i kassaapparater, dessutom går det skruva upp till 256-bitars krypteringen via Bitlocker, så visst känns det bättre.

Med det är de värsta spionprogrammen borta. Virustotal scannar även program som är skadliga som inte känns igen. Här finns Sysinternals (Process Explorer och Autostart) från Microsoft som kan granska varje program mot virustotal.com.

Fast när det kommer till vissa myndigheter, företag, organisationer och föreningar som fortfarande använder Windows 7 till XP så är tekniken extremt föråldrad. Anledningen är oftast rädsla för ny teknik och uppdateringar. Till viss del är kritiken rätt eftersom en del företag gärna vill sälja mer.

Men, när tekniken går framåt handlar det nästintill om högre hastigheter, bättre användning av resurser som med Windows 11 där gamla grafikkort blir som nya. Anledningen är den grafiska processen används i huvudsak framför processorn.

En del myndigheter har löst säkerheten med att dra ut kontakten. Det sättet är naturligtvis inte funktionellt eftersom det innebär att resignera inför utmaningarna. Det är bara en skepnad av teknikfientlighet som fått styra för länge.

När servrar kan skicka flera skadliga koder i sekunden blir ett gammalt system som ett skjul. Så fort någon ansluter den till det offentliga nätet blir det uppslukat av illasinnade servrar som vill kidnappa deras system.

Än värre är så kallade trojanska hästar. Om de ligger under ytan och håller kontrollen blir de ju de som kan kontrollera flödet.

Säkerhet handlar om att resa sig över detta. Men för de kriminella blir nätet aldrig en gräddfil så länge datasäkerheten är hög.

Bedrägerier över nätet handlar om just detta – när säkerheten är låg. Medvetenheten om hur lätt personlig information kommer i händerna på fel personer borde aktivera ett nationellt skydd.

På tal om boten Anna så går den tillbaka till 1990-talet med mIRC. Då kunde nätet helt släckas efter ett kraftfullt virus slog ut allt. Ibland till och med datorn så den helt slocknade och blev obrukbar. Så visst har vi kommit längre.