När landsbygden lockar

Det blir min andra post här på landet strax utanför Vetlanda. Snarare närmare Kleva gruva som slingrar sig på en grusväg. 27 grader är det inomhus och 30 grader eller mer i solen utomhus.

Lammåsabadet är fullt med barn som leker nära stranden vid sjön som kallas för Holmsjön. När solen tittar fram är skuggan en tillfällig plats att retirera.

Småländskan låter ungefär som göteborgskan som har en glad melodi i botten. De är också kända för att vara bland de snällaste i Sverige, vilket chockade många med mordet i Vetlanda köpcentrum.

Vattnet är kopparbrunt efter århundraden av malmbrytning vilket är vid botten kallt från källvattnet som passerar djupen. Behoven har varierat och fortfarande finns ett visst intresse för mineraler för framtida okända behov. Det är lätt att bli lamslagen av naturen som är oerhört charmig och vacker.

– Det här är kvalitet i livet, säger en äldre man från närliggande orten. Vattnet är nog den friskaste i Sverige. Så lent att de från storstäderna aldrig druckit något liknande.

Att få svalka av sig i vattnet och samtidigt få möjlighet att samtala med andra föräldrar som barnen leker med. Fördelar och nackdelar med att bo på landsbygden kommer upp för diskussion. De kommunistiska strukturerna i Öst var omöjliga att utmana vilket ledde till uppbrott från släkter och kultur, som är starka band för en människa.

– Det är bättre att lämna och lämna för att hitta en plats som uppskattar en, säger en granne som hittade den stora meningen med att bo på landsbygden.

– Det handlar om att finna den djupaste meningen, säger hon övertygat.

Efter coronavirusets framfart har allt fler människor börjat omvärdera sina liv. Människor byter sina sociala yrken till mer individuella.

Det mer påtagliga är att två bröder har flyttat från respektive storstad till landet. En från kosmopolitiska Malmö och en från storstadspulsen i Stockholm. Då till landsbygden med massor av fästingar, mygg och myror, några huggormar, ibland starka vindar, alltid envisa flugor surrande omkring en och mullvadar i trädgården som gäster och ibland till och med vildsvin som letar efter tryffel.

Starka sociala personer flyttar ut till landsbygden och omvärderar livet. Det är Sverige 2021.

Som kan, bör tilläggas. Alla har inte möjligheten.

Själv tror jag 5G ger tillbaka hoppet om att kunna leva på samma villkor på landsbygden som i storstaden.