Varför avgick Löfven?

Löfven (S) avgår om höstbudgeten inte godkänd i riksdagen. Dadgostar (V) försätter att sätta hård press på statsministern. Lööf (C) vill heller inte ha inblandning med vänsterpartiet. Läget är fortsatt låst.

Det är så jag såg på situationen för några dagar sedan. Spänningen mellan Dadgostar och Löfven är märkbart irriterad. Lägg till att Dadgostar skriver vänsterpartiets krav på DN Debatt – för Löfven har lovat Lööf att hålla Dadgostar på distans.

Att samarbetet med Vänsterpartiet krackelerar från tystnaden är naturligtvis en stor besvikelse för Löfven. Många av de svåra frågorna har gått att lösa men bostadspolitiken är känslig. Symobolvärdet är för högt – och personligt.

Det tydliga är sveket från Dadgostar. Jämfört med Jonas Sjöstedt var S samarbete med V i jämvikt. En tyst överenskommelse var den logiska följden för att splittra Alliansen. När tystnaden försvinner upphör samarbetet. Så känsligt är den fördummande blockpolitiken.

Istället springer Dadgostar till M och SD för att få igenom sin politik. Något ingen trodde, men som skedde.

Det är i det här ljuset som socialdemokraterna behöver tänka på flera saker. Samarbetet med V behöver stärkas och då känns det naturligt med en kvinna. Här har många feminister rätt, men också att rosa är svårt att blanda med brunt. Dessutom var Dadgostar fast vid en punkt: tumma inte på hyresrätten.

Därför behöver S hitta vägar för att vinna tillbaka manliga väljare igen. Här har M försökt med en kvinna – och det gick som det gick. Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) kommer vara nästa partiledares stora bekymmer. Skär det sig här så finns risken att tiden blir kort för val inom det förväntade fältet.

Eller så ställer det högre krav på M och SD. Det är naturligtvis min önskan att S styr och slipper följa. Här finn risken för att de manliga väljarna flyr partiet i all tysthet.

Samtidigt vill jag ge beröm till Stefan Löfven då han avgår innan valet något som Göran Persson inte gjorde. Nu börjar processen i tid istället för när ett val är över. Då kan eventuell utgång också färga den interna processen.

Annons