En nästintill enhällig uppslutning

Det är onekligen spännande tider inom socialdemokraterna. Partiet är näst intill enhällig kring uppslutningen, men för den som vill hitta löss i blommorna eller farthinder kommer inte ha svårt.

En av de känsligare frågorna är var Magdalena Andersson står rent socialdemokratiskt. Här samlas olika omdömen – alltifrån personliga möten till hennes egna tal. En sak är säker – för att ens våga vara kvinna och satsa på partiledarposten i Sveriges största parti handlar om timing.

Skandaler är naturligtvis tragiska. Både Mona Sahlin och Håkan Juholt sällar sig i den kategorin. Inget konstigt att vara en stökig och brokig arbetargrabb eller arbetartjej med vassa armbågar och vass tunga.

Samtidigt finns det annan dimension av sårbarhet och säkerhet. Om vi går tillbaka till tiden med Göran Persson och hans efterträdare som var Anna Lindh. Hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Så blir hon knivhuggen till döds på NK i Stockholm och luckorna öppnas för ett parti som hamnar i djup sorg. Här har Stefan Löfven gjort allt för att hela partiet: Visat på mod genom att ändra på den politiska kartan där socialdemokraterna samarbetat kors och tvärs.

Det är inte längre moderaterna som drivit den andra linjen av socialdemokratiska falangen som blir utan svar på sina politiska ambitioner, utan socialdemokraterna vågar ta svekdebatten när värderingar förändras över tid.

En annan sak som Löfven gjort partiet en tjänst är att säkra tronföljden – något Göran Persson missade. Här har säkerheten blivit bättre, men säkerhetsaspekten måste också avvägas noggrant när det finns män som hatar kvinnor.

Skandaler är inget mål i sig. Däremot handlar det mesta om personen i sig är mogen för ansvaret. Att tjäna partiet – men också hela Sverige i vått och torrt.

Det här blir också en milstolpe som blir nådd för Sverige. Något som borde glädja alla kvinnliga partiledare. Kvinnor är inte en annan sorts människa, eller annorlunda, utan minst lika kompetenta och stabila som män. Ibland till och med mer. Här har jämställdhetsmålet tagit ett stort kliv framåt.

Själv hoppas jag Magdalena Andersson blir ett lyft i debatten som går upp emot Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson. Här har Löfven varit typisk facklig, vilket stärker den röda tråden. Ibland på bekostnad av enklare missförstånd.

Frågan är också vem som blir nästa finansminister. Här finns sörmländska förhoppningar.