Könsgapet i skygglapparnas tid

Det börjar dyka upp en del intressanta reflektioner kring det politiska klimatet. Först och främst att de politiska blocken är uppdelade i mjuka respektive hårda frågor. Utifrån ett genusperspektiv så är uppdelningen mellan kvinnligt och manligt.

Ämnet berördes igår på Aktuellt med rubriken ”Könsgapet växer”. Det kunde lika gärna varit ”stora klyftorna mellan hur män och kvinnor röstar” vilket är betydelsen.

Med Magdalena Andersson som favorit tar socialdemokraterna steget ut att få en kvinnlig statsminister. Det är tidsenligt, men aldrig har skygglapparna varit så stora som nu. Däri ligger priset som även jag är villig att betala.

Med fler kvinnor i maktens korridorer kanske vi får paradoxalt en äldreomsorg och förskola där män jobbar och tar ansvar för att rädda välfärden. Fortfarande råder ett omvänt könsdiskriminerande klimat inom dessa områden vilket ställer större krav på omvänd jämställdhet.

Det finns gott om manliga områden att modifiera. Köra bil är exempelvis. Fortfarande finns det inget Formel 1 för kvinnor. Våghalsighet och dödsförakt är risker som unga män tar för att göra karriär. ”De är gladiatorer”, sa den engelska kommentatorn Crofty när Lando Norris kraschade på Belgiska SPA för någon vecka sedan. Klimatfrågan gjorde sig starkt påmind i ösregnet.

Eller i fotbollsvärldens fysiska närkamper är tusentals kilo som möter spelarna när flera spelare rusar in i närkamperna. Det är där de största skadorna sker. Här är smärtstillande tabletter vanliga efteråt i likhet med rehab. Män har uppskattningsvis 40-45 procent mer muskler än kvinnor som har 23-26 procent.

Män är fysiska. Boxning går numera att återuppleva via Youtube. Matcher som gick på 80- och 90-talet var ovanligt brutala där frontfiguren är Mike Tyson. Känns som dåtidens våldsförhärligandet bytts ut mot tidsenlig brottsbekämpning.

Sedan finns olika Youtube-stjärnor som Linus Tech Tips där det jongleras med datorns olika delar. Även Stream och Twitch samlar spelare av olika FPS-dataspel. Själv brukar jag titta på något så udda som schack och ormar (på Youtube) som matas.

Det är naturligtvis inte lika upphetsande att ge katten mat som att titta på olika amerikanska ormar som får levande möss. Läskigt är det! Särskilt ormjägarna i Sydafrika som jagar bort svarta mambor under sängen.

I ett stenålderssamhälle hade jag nog kvalificerats som en jägare medan min fru hade varit samlare.

Kristendomen erbjuder mer könsneutral mark där feminismen är himmelrikets jämställdhet. Faktum är att mannen och kvinnan är Guds avbild – en komplett enhet så att säga.

Könsgapet är därför olyckligt. Kvinnor gasar för mjuka värden och män bromsar och sätter upp varningsskyltar. Så den politiska bästa egenskapen idag är kunna förena och representera alla.

Som man behöver man vara praktisk feminist och som kvinna inkluderande och positiv gentemot män.

Frågan är när Sverige nyktrar till. Eller så borde båda lära sig acceptera varandras egenskaper bättre. För ”självklart” är det inte när uppdelningen är så tydlig mellan de två politiska blocken.