Utmaningar väntar Andersson

Smått märkligt att Sverige öppnar fullt ut när pandemin tar ett nytt kliv i Europa. Idag står 59 procent av smittspridningen och dödstalen i världen av Europa. Anledningen är låg vaccinationsgrad i forna Östeuropa, enligt WHO.

Hur som helst är situationen osäker vilket handlar om de ovaccinerade men även osäkerheten kring vaccinets skydd.

Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson kommer få bemöta Ulf Kristersson (M) i debatten. De flesta vet att Andersson är duktig på siffror vilket fått Svensk Näringsliv på fötterna. Utanförskapet går numera att läsa i siffror. Näringslivet gör precis som Kristersson i sitt tal och rankar utanförskapet som Sveriges största utmaning.

De som lever på försörjningsstöd är idag makalösa 1 335 439 personer. Där har vi roten till gängkriminalitet och narkotikahandel samt hederskultur som etableras när människor inte har ett arbete att gå till. Det går också se kommunvis.

I Sörmland där jag nu skriver ifrån är det 6 810 personer i Nyköping som inte kan försörja sig själva. Annars är de som kan försörja sig 75,7 procent, vilket brukar vara något som suddar bort problemen. ”Den högsta i Europa” osv. Här vet jag att både Reinfeldt och Löfven har försökt dribbla bort sakförhållandena. Nyköping har också högre sysselsättning än riket som har 75,1 procent.

I Oxelösund som ligger nära Nyköping är utanförskapet 1 516 personer och sysselsättningen är 73.1 procent. Flen har 2 559 i utanförskap medan 66,1 är sysselsatta. Katrineholm har 4 852 i utanförskap medan 71,5 är sysselsatta. Eskilstuna har i sörmländska mått mätt höga siffror: hela 15 864 personer som inte är självförsörjande och 70,5 procent som kan försörja sig själva. Strängnäs som Kristersson själv bor har 4 363 i utanförskap och höga 76,2 i arbete.

Gnesta har 1 334 i utanförskap och 76,1 i arbete. Trosa har 1 328 i utanförskap medan urstarka 80,3 procent i arbete. Till slut Vingåker som har 1 252 i utanförskap och 71,1 procent i arbete.

Det kanske låter lite deprimerade men utanförskapet i Stockholm är 131 199 personer där sysselsättning är 76,4 procent. Malmö har 69 188 personer i utanförskap och en sysselsättningsgrad på 63,6. Göteborg har 86 696 personer i utanförskap och 73 procent i sysselsättning.

Lägg till att två av tre poliser avväger att sluta. Det säger sig självt att 20 000 poliser är för lite gentemot 1 335 439 personer i utanförskap. En sak är i alla fall säker. Oavsett vänskapen mellan Kristersson och Andersson var det han som kastade av handskarna först. Andersson har knappt börjat sin resa där agendan är lite mer sofistikerad med att gå vänsterut i välfärdsfrågor och högerut i gängkriminalitet. Lägga sig platt i frågor som Rut och Rot, värnskatt och fastighetsskatt men förespråka höjda skatter och förbud till vinstuttag i välfärden. Uppenbart har det grovt utnyttjats.

Dessutom sneglar socialdemokraterna på den danska modellen. Inget mig emot som tröttnat på identitetspolitiken som cementerar fast utanförskapet. Här behöver Andersson lyfta på blicken och välja sina strider.

Själv är jag glad över att Magdalena Andersson är partiledare och om allt går väl Sveriges första kvinnliga statsminister. Tidigare tyckte jag att Göran Persson skulle gjort likadant med Anna Lindh som var tilltänkt efterträdare. Nu kan den sorgen förbytas till glädje. Ska bli intressant att följa opinionsmätningarna. Hoppas Sverige är moget för en kvinna på slagskeppet Svea.

Här går det att läsa hennes tacktal.

Annons