Framåt marsch, Andersson

Tiden har gått sedan mitt senaste blogginlägg. Vad som fångar uppmärksamheten är knappast Bert Karlssons sanningar om verkligheten från Vänerns strand utan att notera Magdalena Anderssons framfart i politiken. Genom att sätta lag och ordning först har hon återerövrat flera politikerområden, vilket Aftonbladet skriver om:

Finns det någon särskild anledning? Först och främst har socialdemokraterna tagit över skola och barnomsorg från liberalerna vilket är stort. Just nu kämpar de för att överleva i den politiska snålblåsten.

Sedan att S tar över vården och omsorgen är otippat. Här tror jag utnämningen av Tobias Baudin som partisekreterare låg rätt. Han ser klart på kommunernas ansvar för äldreomsorgen, vilket han skriver om med tydlighet i Dagens Samhälle.

Jämställdhet har också seglat upp till fördel för S. Bakgrunden är naturlig då Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminister. Hennes utgångspunkt är också gynnsam då utnämningen skedde tämligen friktionsfritt i partiet, men knappast i riksdagen då C satte krokben för henne. Idag är det förlåtet.

Samtidigt är 2022 ett valår. Pandemin tar ett starkare grepp om samhället och krisen gräver djupare hål i ekonomin. Vid sidan av det finns lag och ordning vilket lägger stor fokus på skjutningar och gängkriminalitet där uppväxtvillkor blir en viktigare faktor att granska. På tal om att vända på alla stenar.

Här har kommunerna ett stort ansvar. Samtidigt behöver det komma direktiv uppifrån då det statliga strategin har lyst med sin frånvaro i decennier.

Annons