Glidarna på Stureplan

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver en nyanserad artikel om Turkiets roll i förhandlingarna gällande den gemensamma ansökan till Nato från Finland och Sverige. President Sauli Niinistö deklarerade igår att Sveriges sak är vår, vilket sopar undan mycket gammalt bråte mellan länderna. Bortblåst på fyra ord.

Här tänkte jag presentera en artikel som är värda att läsa i sin helhet. Den av Wolfgang är komplex där Turkiet utnyttjar sin unika roll i Mellanöstern till sin egen fördel.

Att sedan Ulf Kristersson (M) blandade sig i leken och fick Magdalena Andersson att se rött och säga ”ansvarslöst” är nog väldigt högt spelat. Jag känner SD så väl att de fokuserar på den juridiska biten under valkampanjer. Det var framgångsrikt under Alliansens dagar då partiet började klättra sig fram sig på nätet.

Magdalena Andersson har också svävat sig fram i sin milda kritik av SD. Inte lika fördömande som föregångaren Stefan Löfven som fick Jimmie Åkesson att se svart. Det Löfven har likheter med Putin är att kalla sina närmaste politiska motståndare för nazister. Idag kallar Magdalena Andersson dem för glidare på Stureplan.

Det är bara att konstatera att piskan och moroten är klassiska politiska verktyg. Även träffsäkerheten är lika trubbig. Ibland verkar det inte spela någon roll vad som sägs mer än att det sägs.

Bilden av bekymmerslösa festprissar på Stureplan fanns redan under andra världskriget. Utelivet sjöd under brinnande krig i Europa. Ändå är Åkesson den som skakat om socialdemokraterna mest, vilket fick Magdalena Andersson att tänka på att sluta häxjakten på (vita) män.